Redactie
Redactie Inspiratie 22 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Heerlijk natuurlijk: palmsuiker en kokosbloesemsuiker

We gaan de laatste tijd steeds vaker op zoek naar vervangers voor geraffineerde suikers, zoals kristalsuiker of rietsuiker. Twee voorbeelden van een meer natuurlijke, onbewerkte suikersoort zijn palmsuiker en kokosbloesemsuiker. Maar wat zijn dit precies voort soorten en hoe worden ze gemaakt? Wij zochten het uit.

Hoe wordt palmsuiker gemaakt?
Palmsuiker wordt gemaakt van nectar dat gewonnen wordt uit de bloesem van een aantal specifieke palmbomen. Voorbeelden hiervan zijn de arengpalm (ook wel: suikerpalm) en de dadelpalm. Wanneer de nectar van de kokospalm komt wordt het eindproduct kokosbloesemsuiker genoemd.

Om palmsuiker (of kokosbloesemsuiker) te krijgen wordt de nectar ingekookt tot een substantie die doet denken aan karamel. Hoe verder de nectar wordt ingekookt, hoe donkerder de kleur en hoe harder het eindproduct wordt. Bekijk in onderstaande video hoe dat in zijn werk gaat:

Voor in de keuken!
Palmsuiker en kokosbloesemsuiker kun je gebruiken als vervangers voor bruine basterdsuiker. De structuur is vergelijkbaar en de suiker is daarom heel geschikt om mee te bakken. Of doe het door je warme havermout of smoothie, en door je thee kan natuurlijk ook.

De smaak is iets voller dan dat van bruine basterdsuiker. Het heeft iets weg van karamel en toffee en is minder zoet dan gewone suiker.

Waar te koop?
Palmsuiker en kokosbloesemsuiker vind je soms bij de supermarkt, maar bij de natuurvoedingswinkel hebben ze het zeker. Kokosbloesemsuiker kopen we graag van het merk Royal Green, deze is ook online te bestellen.

Gezond?
En dan tot slot. De hamvraag bij een artikel over suiker is natuurlijk altijd: is het wel gezond? Dat vinden we lastig te zeggen. Wél heeft palmsuiker een aantal eigenschappen waardoor we het gebruik ervan kunnen aanraden, boven dat van bijvoorbeeld kristalsuiker.

Palmsuiker heeft namelijk een lagere glycemische indexwaarde dan vele andere zoetstoffen, wat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. En omdat het een vrij ongeraffineerde vorm van suiker is heeft het een aantal gezonde voedingsmiddelen – vitaminen en mineralen -, die bij geraffineerde suikers verloren gaan.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.