Pasta met pit: orzo alla vodka met romige burrata
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FOrzo_alla_vodka_met_burrata_3.jpg)
Wil je met een film op de bank ploffen, wil je indruk maken bij een etentje thuis (met minimale moeite natuurlijk…) of staat er een zomerse maaltijd in de tuin op het programma? Dan is een makkelijke pasta altijd een goed idee. Deze orzo alla vodka met burrata is iets wat we al-tijd wel kunnen eten.
Makkelijke pasta
Voor comfort, minimale ingrediënten en ultiem genieten ben je bij de Italianen doorgaans aan het juiste adres. Want zij weten als geen ander deze componenten te laten samensmelten in één gerecht.
Dat geldt ook voor deze orzo alla vodka met burrata. Met orzo en romige burrata geef je een leuke twist aan één van jullie favoriete – en één van Culy’s best gelezen – recepten: onze pasta alla vodka.
De belangrijkste pastasoorten en hun namen (en waar ze het lekkerst voor zijn!)
Voor wie nog niet bekend is met pasta alla vodka, we horen je denken: pasta met wodka? Alcohol helpt vetten en vocht te binden in de saus. De alcohol kook je eruit. Wat je overhoudt, is een goed gebonden saus met een diepe smaak.
Veel heb je er niet van nodig, met wodka is één flinke scheut genoeg. Kies je voor wijn, dan zul je meer moeten toevoegen door het hoge vetgehalte van de saus, en dat zal de smaak van de wodkasaus aanpassen.
Recept: orzo alla vodka met burrata
- Kook de orzo in goed gezouten water gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep ongeveer 235 ml van het pastawater uit de pan en zet opzij.
- Maak de tomatensaus. Verhit een grote pan op laag vuur en voeg olijfolie toe. Bak de ui en de knoflook in 5 tot 7 minuten zacht, maar nog niet bruin. Voeg dan de hele tube tomatenpuree toe en 1/2 theelepel gedroogde chili. Roer goed door en laat nog 5 tot 7 minuten bakken, tot de tomatenpuree een donkerrode kleur heeft gekregen. Giet de 60 ml wodka in de pan en zet het vuur laag.
- Meng 60 ml van het pastawater in een maatbeker (Culy’s Nancy kan niet meer leven zonder deze fantastische maatbeker) met de room. Zo laat je de room alvast wennen aan de hitte, zodat je saus niet gaat schiften. Giet daarna de warme room héél langzaam in een dunne straal bij de tomatensaus, onder voortdurend roeren.
- Schep de orzo door de wodkasaus. Voeg nog 100 ml van het achtergehouden pastawater bij de pasta en de saus, roer en voeg daarna de geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer tot de pasta is volledig bedekt. Voeg indien nodig meer van het pastawater toe.
- Verdeel de orzo alla vodka over de borden en scheur de bollen burrata open. Leg de opengescheurde helften burrata op de pasta en decoreer met blaadjes verse basilicum. Besprenkel met wat olijfolie en eventueel nog wat grof zeezout.
Nog meer recepten met orzo:
- Eenpansgerechten zijn altijd praktisch: orzo met kip, citroen en olijven
- Ook in Griekenland weten ze wat lekker is: maneštra (snelle orzo met tomatensaus)
- Culy’s Ogechi kan er geen genoeg van krijgen: gehaktballen in rode wijnsaus met orzo en feta (in één pan)