Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 28 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over Saunf Mithai: gesuikerde venkelzaadjes met de looks van gepofte rijst

Wie wordt er niet gelukkig van: sprinkles. We geven eerlijk toe, ook ons humeur gaat nog steeds met tien levels omhoog wanneer we een softijs met discodip in de hand krijgen gedrukt. Maar goed, die discodip gaat enkel om de looks, niet de inhoud. Entree Saunf Mithai: deze gesuikerde venkelzaadjes hebben de kleurrijke looks én ook nog ‘s een verslavend lekkere smaak. Hier wil je alles over weten natuurlijk.

Saunf Mithai

Leuk, zo’n old school pepermuntje na een diner. Maar in vele Indiase restaurants – zo konden we ons geluk niet op bij Aahaar in Antwerpen – pakken ze het stukken beter aan. Hier krijg je een kommetje vol Saunf Mithai geserveerd bij de rekening. Eindelijk een reden om naar dat papiertje uit te kijken dus.

Bij veel Zuid-Aziatische families en restaurants dienen deze kleurrijke sprinkles als een mondverfrisser na de maaltijd. Niet heel gek dat deze funfetti fennel – zoals onze collega van Bon Appétit het liefkozend noemt – zeer geliefd is onder het jongere grut.

Voor verfrissing en voor baksels

Het lekkere dus aan Saunf Mithai is de anijssmaak, gebracht door de venkelzaadjes, wat extra verfrissend werkt na een spicy maaltijd. Het doet ons ook een beetje denken aan de welbekende muisjes, waar anijszaadjes in zitten maar die net zo gesuikerd zijn als dit Zuid-Aziatische zusje.

Naast het feit dat we het liefst na elke maaltijd hier een handje van zouden willen nuttigen, leent Saunf Mithai zich natuurlijk ook goed voor baksels. De subtiele dropassociatie en natuurlijk de sfeerverhogende looks tillen de meest uiteenlopende baksels naar een feestniveau. Gebruik het bijvoorbeeld in je cakebeslag voor een verrassende confetti binnenkant of door je koekjesdeeg of je blondies.

Houd je de vorm liever intact – na een bezoekje aan de oven smelt de suiker – gebruik het dan als sprinkles over je frosting. Of over je bol vanille ijs. Of vervang ze door nootjes, bijvoorbeeld in deze raspberry fool.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.