Koreaanse rijstbowl met kip en gochujang (geinspireerd op een Thaise laab)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FKoreaanse-Laab-1.jpg)
Deze rijstbowl met kip is comfort food met een frisse twist. Het gerecht is geïnspireerd op laab, een kruidige Thaise gehaktsalade, maar in deze versie spelen Koreaanse smaakmakers de hoofdrol. Denk aan gochujang (gefermenteerde chilipasta), sesamolie en koriander. Ingrediënten die alles nét wat dieper, spannender en voller maken.
Dit gerecht heeft alles: knapperige slablaadjes, warme rijst, sappig kipgehakt en die typische Koreaanse mix van pittig, zout en een tikkie zoet.
Waar traditionele laab meestal gemaakt wordt met varkensgehakt, gebruiken we voor dit recept kipgehakt. Het gehakt mag niet bruinen en dat heeft een reden: door het langzaam te garen op laag vuur, blijft de textuur mals en neemt het alle smaken perfect op.
De Koreaanse invloeden in deze rijstbowl met kip zitten ‘m vooral in de smaakcombinaties. Gochujang zorgt voor pit en diepte, terwijl sesamolie zijn eigen typerende smaak afgeeft. Een kneepje limoen maakt het fris en de koriander lekker kruidig.
Wat is de beste sesamolie en hoe gebruik je deze smaakmaker?
Eet dit gerecht trouwens vooral met je handen! Schep wat rijst en gehakt in een slablaadje, vouw dicht en je hebt een perfect rolletje om zo uit je hand te eten.
Bereidingswijze Koreaanse rijstbowl met kip
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Bak het kipgehakt met 4 eetlepels water op gemiddeld vuur.
- Voeg, zodra het gehakt gaar begint te worden, 2 theelepels bouillonpoeder, 2 theelepels gochujang, de koriandersteeltjes, 1 theelepel honing, 2 theelepels gehakte gember en 1 theelepel gehakte knoflook toe.
- Kook twee minuten mee en voeg vervolgens de halve uienringen en het sap van 1/2 limoen toe.
- Breng op smaak met sesamolie, zout en peper.
- Leg de blaadjes kropsla als een halve waaier in een diep bord. Schep daarop wat van het kipgehakt en bestrooi met sesamzaadjes en de blaadjes koriander.
- Serveer samen met de gekookte witte rijst.
Meer Koreaanse recepten:
- Koud, zoet en spicy: gochujang op je sundae-ijsje
- Minestronesoep op z’n Koreaans met dashi en kimchi
- Snelle Koreaanse japchae (zoete aardappel-noedels met biefstuk)