Kanelbullar: Scandinavische kaneelbroodjes

Culy 10 apr 2017 Recepten

Het nieuwste kookboek van Sabine Koning (van de heerlijke blog OhMyFoodness) is uit: Reishonger. Wij mogen jullie blij maken met een lekker recept uit dit boek: Kanelbullar, oftewel Scandinavische kaneelbroodjes.

Sabine: “Sommige gerechten doen me gewoon erg aan Scandinavië denken. Met stip op één staan de kanelbullar, kaneelbroodjes met parelsuiker die al-tijd geserveerd worden bij de fika, het koffie-/theemomentje van de dag.

Vergelijk deze broodjes niet met de Amerikaanse cinnamonbuns, de Scandinavische variant is namelijk een stukje kruidiger. Ik heb bij dit recept gekozen voor kleine broodjes, zodat het echt aanvoelt als een snackmoment. Je kunt ze ook als lunch eten: maak ze dan gewoon wat groter.

Het recept

Doe voor het deeg de boter samen met de melk, kristalsuiker en het gist in een pannetje. Verwarm het geheel tot de boter is gesmolten. Doe ondertussen het zout, de kardemom en de tarwebloem in een kom en schenk hier de vloeibare ingrediënten bij. Kneed het geheel tot een soepel, lichtplakkerig deeg. Vorm een bal van het deeg en laat deze afgedekt in een ingevette kom 1 uur rijzen.

Rol het gerezen deeg na een uur uit tot een dunne, rechthoekige plak. Smeer de bovenkant van het deeg in met de gesmolten boter. Strooi de basterdsuiker en het kaneel over het deeg en rol het deeg vervolgens stevig op. Snijd steeds plakken van 2 cm dik van de deegrol.

Leg de plakjes deeg van het kaneelbrood naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de plaat af met een vochtige theedoek en laat de broodjes nogmaals 20 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 240 graden. Smeer de bovenkant van de kanelbullar in met losgeklopt ei en strooi de parelsuiker eroverheen. Bak de broodjes in het midden van de oven in 8-10 minuten gaar.

Reishonger is nu verkrijgbaar bij de (digitale) boekwinkel voor € 22,50.

Voor 14 kleine broodjes:

Voor het deeg:

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 125 ml volle melk
  • 30 gram kristalsuiker
  • 10 gram instant gist
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel kardemom
  • 250 gram tarwebloem

Voor de vulling:

  • 20 gram ongezouten roomboter, gesmolten
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel

En verder:

  • 1 ei, losgeklopt
  • Handvol parelsuiker
Reageer op artikel:
Kanelbullar: Scandinavische kaneelbroodjes
Sluiten