Crab cakes van de grill met mango-sriracha-mayo

Culy 12 apr 2017 Recepten

Zojuist verscheen Smokey Goodness 2; het tweede barbecueboek van wereldkampioen barbecue Jord Althuizen. Zijn eerste boek, Smokey Goodness, werd in 2016 het Kookboek van het Jaar! In het nieuwe boek gaat Jord op zoek naar de allerlekkerste BBQ-recepten in Zuid-Amerika. En wij mogen een lekker recept met jullie delen: crab cakes van de grill met mango-sriracha-mayo.

Jord: “Deze crab cakes zijn met de nodige finesse prima te grillen op een barbecue. De extra smaak die de grill en het houtgestookte vuur geven aan het delicate krab vlees, is zo lekker dat je het risico dat ze breken best durft te nemen.

De truc is een goed schoongemaakt en met olie ingevet roost er en pas draaien als de onderkant mooi krokant en de crab cake bijna gaar is. Speel je het liever op safe? Zet dan een klein ovenbestendig pannetje of gietijzeren bakplaat (plancha) op je rooster en bak ze hierop krokant.” En als je nu echt geen BBQ hebt, maar je wil deze crab cakes wel maken: bak ze in de koekenpan!

Het recept voor de crab cakes

Meng in een kom het ei, de mayonaise, mosterd, worcestersaus en tabasco en roer ze goed door elkaar. Doe de overige ingrediënten behalve het krabvlees erbij en meng goed. Voeg als laatste het krabvlees toe en roer het er met de hand zorgvuldig door.

Verdeel het mengsel in acht gelijke balletjes. Vorm de balletjes tussen je handen in een hockeypuckvorm door stevig te drukken. Laat de cakes 1 uur rusten in de koelkast.

Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 graden is bereikt. Ga je voor safe, verhit dan alvast de bakplaat of plancha mee.

Maak ondertussen de mango-sriracha-mayo door alle ingrediënten samen te voegen en te pureren met een staafmixer of keukenmachine. Controleer op smaak en voeg eventueel zout of versgemalen zwarte peper toe.

Leg de crab cakes op de grill, bakplaat of plancha en zet de deksel terug op de BBQ. Laat de crab cakes in 6-8 minuten bruin worden en draai ze pas om als ze stevig aanvoelen en los beginnen te komen van het grillrooster. Gaar de andere zijde circa 4 minuten, tot ook deze mooi bruin en krokant is. Serveer de crab cakes met de verse mango-srirachamayo om te dippen.

Smokey Goodness 2 van Jord Althuizen ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 24,99. 

Voor 8 crab cakes:

  • 1 ei
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1½ theelepel worcestersaus
  • ½ theelepel tabasco
  • ¼ theelepel knoflookgranulaat
  • ½ theelepel gerookte-paprikapoeder
  • ½ rode paprika, in kleine blokjes gesneden
  • 3 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden
  • 1 eetlepel fijngehakte bladpeterselie
  • 4 sneetjes witbrood, korst verwijderd, licht gedroogd en fijngehakt
  • Zout en zwarte peper, naar smaak
  • 500 gram krabvlees (indien uit blik: uitgelekt)

Voor de mango-srirachamayo:

  • 50 gram mayonaise
  • 3 eetlepels sriracha
  • 1 rijpe mango, geschild en pit verwijderd
  • Sap van ½ citroen
  • Zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak
Reageer op artikel:
Crab cakes van de grill met mango-sriracha-mayo
Sluiten