Barack Obama’s favoriete soep: Indische bakso (recept)
Ben je al bekend met bakso? Deze Indonesische soep is een gevalletje ‘Ugly Delicious’. Echt mooi kun je ‘m niet noemen, maar lékker! Dat is ‘ie zeker. Niet voor niets noemde Barack Obama het één van zijn favoriete gerechten…
Soto ayam is de Indonesische soep die met alle eer strijkt, bakso is iets minder bekend. Maar waar ‘ie dan wél mooi mee kan pronken, is de titel die Barack Obama ‘m gaf. Obama groeide deels op in Indonesië en heeft in verschillende interviews verteld dat hij dol is op bakso.
Dat wisten we natuurlijk allang: we schreven al eerder over de magie van bakso. Wij aten de soep voor het eerst bij Warung Barokah in Amsterdam. De bakso van eigenares Sri is inmiddels een begrip in Amsterdam, zo lekker is ‘ie. Dat onze versie de hare evenaart durven we niet uit te spreken, maar hij komt in ieder geval héél dicht in de buurt.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2FDSC00728.jpg)
Indonesische baksosoep
Voor de bouillon
- Verhit een scheutje olie in een grote pan en stoof er de ui, knoflook, gember, selderij en chilipeper in aan tot de ui glazig is. Voeg er de schenkel aan toe (met het been).
- Voeg nu het water en de limoenrasp toe. Kruid af met een flinke snuf zout en peper en laat twee uur koken op een laag vuur. Als je ziet dat er teveel vocht verdwijnt, voeg dan wat extra heet water toe.
Voor de bakso/gehaktballetjes
- Doe het kippengehakt samen met het ei, de gebakken uitjes, de sambal en een snuf zout en peper in een mengkom en kneed door elkaar tot een stevig geheel. Als je gehakt te nat is, voeg dan wat paneermeel toe tot je een sappige maar stevige massa overhoudt.
- Rol nu balletjes van het gehakt (met een diameter van ongeveer 2 à 3 cm) en zet in de koelkast.
Afwerken en serveren
- Kook de rijstnoedels volgens de verpakking en giet af. Hou apart.
- Zet een lege pan op het vuur en zeef er de bouillon in.
- Breng de bouillon aan de kook. Voeg er de gehaktballetjes aan toe en laat koken tot de gehaktballetjes komen bovendrijven (dan zijn ze klaar).
- Breng de soep op smaak met een scheut sojasaus. Snijd de runderschenkel in stukjes en voeg deze toe aan de soep.
- Schep nu een hoopje noedels in een soepkom en schenk er een deel van de soep over. Serveer met ringetjes bosui, chilivlokken, extra gebakken uitjes en een beetje koriander.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2FDSC00724.jpg)
Dit vind je vast ook lekker:
- Een Indonesische klassieker (en ook een favoriet van Obama): nasi goreng bacon
- Tjendol in een potje: kaya is de fantastische kokosjam met pandan die je eens moet maken
- Voor knusse avondjes aan tafel: frikadelpan (Indisch gehaktbrood)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)