Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 1 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Maak kennis met bakso: de ultieme Indische soep met balletjes

Zie je bakso op de kaart staan in een Indisch eethuisje (warung)? Bestellen die handel. Deze maaltijdsoep is één van de meest troostende dingen die je je kan wensen op dagen waarop je wel een portie troost kunt gebruiken.

Wat is bakso?

Bakso is een rijke maaltijdsoep die bestaat uit vleesballetjes (die eveneens bakso genoemd worden), noodles en bouillon. Op die drie hoofdingrediënten bestaan tal van variaties.

Vaak wordt bakso gemaakt van rundsvleesballetjes, maar ook bakso ayam (met kippenballetjes), bakso babi (met varkensvlees) of bakso ikan (met vis) zijn gekende variaties.

De magie van bakso

De magie van het gerecht zit ‘m in de veelheid aan ingrediënten en texturen. Ga maar na: én je hebt een smaakvolle vleesbouillon, én je hebt de zachte vleesballetjes, én je hebt de sliertjes vermicelli (of andere) noodles. Bij elke hap proef je wel iets nieuws.

Allerlei extraatjes maken het geheel af: stukjes paksoi, ringetjes bosui, taugé, gefrituurde uitjes en vaak ook nog knapperig gefrituurde stukjes pangsit. Met de sambal die op tafel komt maak je de soep zo pittig als je zelf wil. Bakso is echt zo’n troostrijke kom vol lekkers – een dankbaar gerecht op dagen waarop je wel wat krachtvoer kunt gebruiken.

Fun fact: vaak worden de vleesballetjes van tevoren ingesneden zodat je ze makkelijker met je lepel (via de inkeping) kunt opscheppen.

Overtuigd?

Bakso zelf maken is niet zo moeilijk. Ons favoriete recept is er eentje met kippenballetjes en een geurige bouillon met veel gember.

Wil je toch liever eerst proeven hoe het traditioneel wordt gemaakt? Bij Warung Barokah in Amsterdam hebben ze volgens ons de allerlekkerste. Maar laat je vooral niet tegenhouden om een vergelijkende test uit te voeren in andere Indische eethuisjes. Zo mogelijk zijn ze daar nóg lekkerder…

Meer uit de Indische keuken?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.