Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 20 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: bloederige botjes en gruwelijke eton mess (voor Halloween!)

Dit Halloween recept mag dan misschien lijken op iets dat vooral geschikt is voor kleine kinderen; grote kinderen worden er ook blij (en een beetje bang) van, kunnen we je vertellen. Met deze bloederige botjes van meringue en frambozen maak je namelijk een superlekkere – doch gruwelijke – eton mess. Muhahaha…!

Recept voor Halloween: eton mess

Zo maak je de bloederige botjes van meringue

Verwarm de oven voor op 150 graden en zet twee bakplaten bekleed met bakpapier klaar.

Doe de eiwitten in een brandschone kom en zet de mixer aan op een lage stand. Wacht tot er belletjes op de eiwitten ontstaan en zet je mixer dan op een flink hoge stand. Laat doorkloppen tot de eiwitten stijve pieken beginnen te vertonen.

Voeg dan eetlepel voor eetlepel de suiker toe. Alles toegevoegd? Laat de mixer dan nog 5 tot 7 minuten flink hard kloppen, tot je een glanzende meringue hebt.

Giet de azijn erbij (dit zorgt ervoor dat je meringue niet alleen knapperig wordt, maar juist ook een beetje chewy vanbinnen) en laat nog 2 minuten mixen.

Schep daarna een eetlepel van de gevriesdroogde frambozen door de meringue.

Hang een spuitzak in een hoge beker of vaas en schep de meringue in de spuitzak. Waarschijnlijk heb je zó veel meringue, dat dit in twee keer moet. Knip een stukje van de punt af, zodat je een spuitmond van ongeveer 2 centimeter breed hebt.

Smeer een beetje meringue onder het bakpapier in alle hoeken van de bakplaat, zodat het papier vlak blijft liggen.

Vervolgens ga je de botjes opspuiten. Dat gaat het beste door eerst een hartje te spuiten, die door te trekken in een rechte lijn naar beneden en vervolgens te eindigen met een hartvorm op z’n kop. Oefening baart kunst, dus geeft niet op.

Sprenkel tot slot nog wat extra frambozenpoeder over (sommige van) de botjes en zet ze in de oven. Zet de temperatuur meteen terug naar 120 graden en laat de bloederige botjes in ongeveer een uur mooi droog bakken. Ze zijn goed als ze makkelijk loslaten van het bakpapier.

Zo maak je de gruwelijke eton mess

Klop de slagroom op tot ‘ie lekker lobbig is (als je een zoetekauw bent, kun je suiker aan de room toevoegen, maar dat heeft dit gerecht niet per se nodig).

Schep de room op een bordje, verdeel de bloederige botjes van meringue erover en strooi het fruit over het bord. Knijp het kapot voor een extra bloederig effect. Dig in… als je durft.

Liever een eton mess zonder Halloween? Maak dan deze recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.