Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 2 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy’s Food Finds: Zeeuwsche Zoute (de Nederlandse Maldon)

“Waarom is er eigenlijk geen Zeeuws of Nederlands zeezout?”, vroeg Christian Clerx zich af. En dus zorgde hij daar zelf maar voor. Inmiddels is er Zeeuwsche Zoute: fantastische crunchy zeezoutvlokken die worden gewonnen uit de Oosterschelde. Wij noemen het de Nederlandse Maldon…

Zoutgenot

Een beetje foodie die graag in de keuken staat, heeft het wel in huis: zeezout van het Britse Maldon. “Wereldwijd favoriet bij chefkoks”, staat er zelfs op de verpakking. Want die weten: een snufje zout doet wonderen voor je gerecht. En góéd zout al helemaal.

De aantrekkingskracht bij Maldon zit ‘m vooral ook in de textuur: het zout is gevormd in piramidevormige kristallen. Salt flakes worden ze ook wel genoemd. Die geven niet alleen een verslavende crunch (zálig door de boter), maar smelten ook nog eens heel mooi weg op je tong. Dubbel zoutgenot.

Zeeuwsche Zoute
Bron: Zeeuwsche Zoute

Nederlands zeezout

Maar wat de Britten kunnen, kunnen wij ook. In Zeeland werd al in de tijd van de Romeinen zout uit de zee gewonnen. In de Middeleeuwen werd het zelfs een ambacht. Het heeft even geduurd, maar we zijn weer wakkergeschud: Zoutziederij Zeeuwsche Zoute heeft de traditie na jaren van onderzoek weer nieuw leven ingeblazen. Met Zeeuwsche Zoute hebben we onze eigen Maldon, maar dan uit eigen land.

Oprichter Christian Clerx vertelt: “Ik zag in Wales, Noorwegen en de Verenigde Staten gelijke initiatieven rondom zeezout. Ik dacht: waarom is er eigenlijk geen Zeeuws of Nederlands zeezout? In de zomer van 2018 ben ik in het weekend in mijn ouderlijk huis met een jerrycan naar de dijk gegaan en met dat water zout gaan maken.”

Van Bruinisse naar RIJKS

Inmiddels is Zeeuwsche Zoute een feit: zeezout uit Bruinisse. Het zout wordt gewonnen uit de Oosterschelde. Het bedrijf produceert nu zo’n 200 kilo zout per maand, ook voor befaamde (sterren)restaurants als RIJKS*. En ook patisserie Tout gebruikt de Zeeuwse zoutvlokken.

Vooralsnog is Zeeuwsche Zoute er in twee smaken: puur en gerookt. Binnenkort komt er nog een variant op de markt met zeewier en kruiden. Het zijn prachtige zoutvlokken, waarvan je niet kunt wachten om ze over je tomaten of een mooi stukje vlees of vis te strooien.

Het Zeeuwse zout is ook wat zouter dan gewoon keukenzout. Dat komt doordat het calcium met de hand wordt afgeschept. Je hebt er dus minder van nodig. Wij staan al te popelen om hier caramels beurre salé mee te maken…

Benieuwd? Het zout is online te koop via de website en bij De Lindenhoff

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.