Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 21 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Gazpacho Ibiza met watermeloen en avocado van Sergio Herman

De warme dagen die ons nog resten voor het einde van het jaar, moeten gevierd worden. Mooie gelegenheid om dit weekend deze Gazpacho Ibiza van Sergio Herman te maken, als je ‘t ons vraagt. Lekker met watermeloen en avocado en sowieso de allermooiste gazpacho die we ooit hebben gezien. Het recept komt uit zijn fantastische nieuwe boek Sobremesa.

Sobremesa is een prachtig boek geworden. Niet alleen een verzameling héérlijke recepten van Sergio, maar ook de mooiste beelden van Ibiza vind je erin terug. Prachtig gefotografeerd door Kris Vlegels en mooi opgeschreven door Mara Grimm.

Sergio: “Eigenlijk ben ik niet zo’n liefhebber van gazpacho. Maar deze variant eet ik zeer graag: het is een combinatie van een soep en een groentesalade. Perfect als lichte lunch.”

Gazpacho Ibiza van Sergio Herman
Bron: Sobremesa

Gazpacho Ibiza van Sergio

Schil 1 komkommer. Maal in de blender 3 ontvelde tomaten met de knoflook, de bleekselderij, 200 gram watermeloen en de geschilde komkommer. Kruid met zout en peper en verfris met de cabernet-sauvignonazijn. Voeg 5 eetlepels olijfolie toe wrijf het mengsel door een zeef.

Snijd de overige komkommers in fijne plakjes. Pel de zoete ui en halveer hem.

Snijd 1 helft in dunne halve maantjes en de andere helft fijn. Halveer de avocado, verwijder de pit en de schil en snijd in dunne plakjes. Snijd de overige tomaat in blokjes en meng er 2 eetlepels fijngesneden ui doorheen.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan. Rooster de zonnebloem- en pompoenpitten en kruid met fleur de sel. Hak de pitten grof en meng door het tomaat-uimengsel.

Kruid met fleur de sel en witte peper en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Verfris met wat citroenrasp en -sap.

Kruid de komkommer- en de avocadoplakjes met witte peper en fleur de sel en besprenkel met wat olijfolie. Leg ze dakpansgewijs over elkaar en schik ze in de curve van een diep bord. Laat het midden vrij.

Snijd de korst van het zuurdesembrood en scheur het brood in stukjes. Bak het brood in 2 eetlepels olijfolie en kruid met fleur de sel.

Schenk de gazpacho in het midden van de diepe borden en zorg ervoor dat hij mooi tot aan de rand van de groentekrans komt. Schik hierop de tomatentartaar. Verdeel de halve maantjes van zoete ui over de groentekrans. Druppel wat olijfolie over de gazpacho en verdeel er de stukjes brood overheen.

Sobremesa van Sergio Herman

Sobremesa – mijn Ibiza – van Sergio Herman (Carrera Culinair) is nú te koop voor € 34,99 euro. 

Meer gazpacho recepten: