Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 18 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Haagse bluf met een tic en amarettikoekjes

Dosia plukt bessen – het nieuwste kookboek van Dosia Brewer – is een ode aan koken met bessen. Met verfrissende recepturen loodst ze je door de veelzijdigheid van het ingrediënt. Van basque cheesecake met bosbessen tot braadworstjes met venkelzaad en rode druiven en deze Haagse bluf met bessenlikeur… Wij snappen de bessenliefde hé-le-maal.

Bessen zijn kleine bommetjes van zoet en zuur: ideaal om gerechten van meer diepte en gelaagdheid te voorzien. Wanneer bessen in het seizoen zijn, draaien heel wat bessenstruiken overproductie en zijn ze daarom vaak spotgoedkoop. Ben je slim, dan maak je daarmee de lekkerste jam, gelei en chutneys waarmee je de rest van het jaar zoet bent. Dosia legt je in Dosia plukt bessen haarfijn uit hoe je dat het beste aanpakt. Daarnaast heeft ze ook heel wat recepten voor gerechten waar je nú meteen van kunt genieten, zoals deze Haagse bluf met een tic.

Dosia: “Dit ouderwetse Hollandse toetje maak ik tipsy en een beetje chic door likeur in plaats van sap erdoor te kloppen. Gebruik wel wat minder likeur dan sap, anders rol je meteen van je stoel. Ik gebruik crème de cassis, maar probeer ook eens de sleedoornlikeur vanuit mijn boek. Heel lekker!”

Haagse bluf uit Dosia plukt bessen
Bron: © Eric van Lokven

Haagse bluf met een tic en amarettikoekjes

Voor de amarettikoekjes:

Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng het amandelmeel met het eiwit, de poedersuiker, de helft van het amandelextract en een snuf zout tot een gladde massa. Voeg eventueel wat extra extract naar smaak toe.

Doe de massa in een spuitzak. Spuit 20 hoopjes beslag op de bakplaat. Druk met een natte vinger de hoopjes iets platter en bak in het midden van de oven in ± 10 minuten gaar. Laat op een rekje afkoelen.

Make it vegan!

Gebruik 90 ml aquafaba, ½ theelepel citroensap, 200 gram amandelmeel, 115 gram fijne kristalsuiker, ½ theelepel bakpoeder en 1 theelepel (bitter) amandelextract, amaretto of bessenlikeur. Verwarm de oven voor op 160 °C.

Klop de aquafaba in een vetvrije kom met vetvrije gardes of mixer  met het citroensap tot stijve pieken. Meng het amandelmeel met de suiker, het bakpoeder en een snufje zout. Voeg het amandelextract en de helft van het schuim toe en meng tot een pasta ontstaat.

Meng er nu ook de rest van het schuim door. Vorm er ± 18 balletjes van en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak in het midden van de oven in 19 minuten lichtbruin en gaar. Laat op een rekje afkoelen.

Voor de Haagse bluf:

Wrijf een kom en de garde van een elektrische mixer schoon en vetvrij met wat keukenpapier met citroensap. Klop het eiwit met het citroensap tot zachte pieken en klop er dan beetje bij beetje de likeur en de suiker door. Blijf kloppen tot er mooie pieken ontstaan. Schep er eventueel wat citrusrasp door.

Breek wat amarettikoekjes in stukken. Maak in mooie glazen laagjes van een schep Haagse bluf, bessen, amarettistukjes en bedruppel met wat extra likeur of bessensaus.

Make it vegan! Neem in plaats van het eiwit 75 ml aquafaba en gebruik 45 gramsuiker en ± 55 ml likeur. Klop de aquafaba in een vetvrije kom met vetvrije mixer met ¼ theelepel citroensap tot zachte pieken, voeg al kloppend beetje bij beetje de suiker toe en klop er op het laatst beetje bij beetje de likeur door. Klop nog even door tot een luchtig schuim.

Tip: Wil je liever gewoon Haagse bluf maken? Gebruik dan 100 ml bessensap in plaats van de likeur.

Dosia plukt bessen cover

Dosia plukt bessen (Fontaine Uitgevers) van Dosia Brewer is nú te koop voor € 34,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.