Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 27 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Vegan bakken? Dosia Brewer geeft je slimme tips voor de zaligste baksels

Dosia Brewer bedenkt al jaren receptuur voor bladen als delicious., Margriet en Seasons. Bakken is haar specialiteit. Met haar nieuwe kookboek Dosia Bakt Vegan leert ze je alles over vegan bakken, met de nadruk op zoveel mogelijk smaak. Een te gek boek voor zowel vegans als non-vegans.

Vegan bakken: hoe doe je dat?

Opvallend genoeg eet Dosia Brewer zelf niet vegan. Wél vindt ze dat er meer vegan gebakken moet worden, vooral met het oogpunt op duurzaamheid. Dosia: “Ik kreeg op de redactie (van delicious, red.) steeds meer vegan boeken binnen. Maar ik was altijd een beetje teleurgesteld als ik bij de toetjes kwam. Veel vegan desserts zijn meteen zo zwaar, op basis van dadels, noten en bananen. Ik dacht: dat moet toch anders kunnen?”.

Toen ze gevraagd werd om een kookboek te maken, wist ze dan ook meteen dat ze een vegan bakboek wilde maken. Maar ja: hoe bak je vegan? Daarvoor moest een heleboel getest worden. Een ingrediënt als ei zorgt voor smaak, binding, romigheid en dat een baksel mooi rijst bijvoorbeeld. En slagroom en zuivelproducten zijn zo kenmerkend voor vele soorten gebak. Waar vervang je die door als je die niet mag gebruiken?

Vegan berlinerbollen

Aquafaba en vegan boter

Aquafaba – het vocht van kikkererwten dat rijk is aan plantaardige eiwitten – bleek een wondermiddel. Dosia gebruikt het voor van alles: chocolademousse, schuimpjes, taarten en cakes en nog veel meer. “Koude aquafaba werkt het beste”, tipt ze. En als je een beetje zuur toevoegt, zoals citroensap, maakt dat de eiwitten stabieler, zodat je de meeste kans hebt op luchtig opgeklopt schuim.

Ook ontdekte Dosia dat je zelf vegan boter kunt maken. Ook daarin gaan kikkererwten, maar bijvoorbeeld ook kokosolie, plantaardige melk en plantaardige yoghurt. “Die is ontzéttend lekker”, aldus Dosia. “Ik maak altijd een grote hoeveelheid en vries een deel in.”

En na ‘m terug geproefd te hebben in haar baksels, kunnen we dat alleen maar beamen. Op de boekpresentatie van Dosia Bakt Vegan proefden we onder andere een fantastisch lekkere pecan-karameltaart, met een zalig boterige korst. Gemaakt met vegan boter welteverstaan.

Dosia: “Als je iets net zo lekker plantaardig kunt maken als dierlijk én het is duurzaam, waarom zou je dat dan niet uitproberen?”

Miso-sojabroodjes (vegan bakken)

Lang houdbaar

“Het leuke aan vegan bakken is dat je minder voorzichtig hoeft te zijn met het bewaren van spullen”, zegt Dosia. De meeste ingrediënten zijn lang houdbaar, in tegenstelling tot eieren, melk en slagroom bijvoorbeeld. Wel horen we vaak dat plantaardige producten zoveel duurder zijn dan dierlijke producten. “Dat valt erg mee”, zegt Dosia daarover. “Boter en eieren zijn bijvoorbeeld best dure ingrediënten. Een potje kikkererwten niet. Noten zijn dan wel weer wat duurder, maar ik denk dat het om het even is.”

Eigenlijk zou je gek zijn als je je niet eens wat meer verdiept in de wereld van het vegan bakken. Want er zijn zo veel leuke, creatieve tips & tricks maar ook smaken om de lekkerste baksels te maken.

Dosia: “Tuurlijk, je moet geen roombotercake willen vervangen door een vegan exemplaar. Je moet het hebben van andere smaken. Maar als je iets net zo lekker plantaardig kunt maken als dierlijk én het is duurzaam, waarom zou je dat dan niet uitproberen?”.

Vegan bakken: Dosia Bakt Vegan

Dosia Bakt Vegan (Fontaine Uitgevers) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 29,99 euro. 

Vegan bakken – de lekkerste recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.