Redactie
Redactie Inspiratie 13 sep 2014
Leestijd: 2 minuten

De Aziatische rijsttafel: Indonesisch of toch Indisch?

Voor een rijsttafel mag je ons altijd wakker maken. De geurende rijst, kruidige sauzen en het lekkerste gemarineerde vlees. Jum! Wij laten je zien wat er allemaal binnen een rijsttafel past én hebben voor je uitgezocht wat het verschil is tussen Indonesische en Indische gerechten.

Laten we eerst opheldering geven over de termen ‘Indonesisch’ en ‘Indisch’.

Het verschil tussen Indonesisch en Indisch

Indonesisch eten

‘Indonesisch’ refereert aan authentieke gerechten uit Indonesië. Sulawesi staat bijvoorbeeld bekend om haar pikante boemboes, op Sumatra wordt gekookt met (veel!) pepers en verzachtende kokosmelk en op Bali eet je het populaire gerecht bebek betutu: eend in bananenbladeren.

Omdat Indonesië honderden eilanden omvat en elk eiland haar eigen specialiteiten kent, kan er bijna niet van één keuken worden gesproken.


Bron: Flickr

Indisch eten

‘Indisch’ is afgeleid van Nederlands-Indië en refereert naar de koloniale periode waarin Nederland in aanraking kwam met de Indonesische keuken. De gerechten werden aangepast aan de westerse smaak en daardoor ontstond er een mengelmoes van Nederlands en Indonesisch, maar ook Brits en Portugees eten. In Nederland eten wij dan ook vooral Indisch.

De rijsttafel komt uit de tijd van Nederlands-Indië. Daar werd de rijsttafel geserveerd aan rijke kolonisten.


Bron: Flickr

De rijsttafel

Het is lastig een goed onderscheid te maken tussen authentieke écht Indonesische gerechten en Indische gerechten die hier en daar toch door de westerse cultuur zijn beïnvloed. Daarom worden de termen veelal door elkaar gebruikt.

Bij zowel een Indonesische als Indische rijsttafel vormen bami en nasi de basis. Daarbij komen kruidige vlees-, kip- en groentegerechten in heerlijke sauzen, denk bijvoorbeeld aan rendang.  Ook gerechtjes met ei en tahoe passen binnen een rijsttafel, zoals sambal goreng tahu tempeh. En verschillende soorten saté zijn natuurlijk onmisbaar: bijvoorbeeld sate ajam of sate babi. Lekker met gebakken ui, kroepoek, pinda’s en sambal.


Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.