Redactie
Redactie Recepten 28 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Traditionele kruidkoek mét glazuur

Dol op bakken? Het nieuwe Saakje’s Zoete Bakboek van Saakje Visser (van De Bakbar) is een heerlijk boek met ruim 100 zoete recepten. Van koekjes en spectaculaire taarten tot pagina’s vol zoete broodjes, prachtige plaatkoeken of een buffet vol troostrijke baksels. Vandaag delen we haar recept voor kruidkoek.

Verwarm de melk met de rozijnen in een steelpan. Doe dit ongeveer 5 minuten, het hoeft niet te koken. Zo kunnen de rozijnen wellen. Meng in een andere kom de droge ingrediënten: de bloem, basterdsuiker, bakpoeder en koekkruiden.

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet het cakeblik in. Doe er voor de zekerheid een stuk bakpapier in, zodat de kruidkoek er straks makkelijk uitkomt.

Giet de warme melk met de rozijnen op het bloemmengsel en doe er een eitje bij. Mix het allemaal door elkaar tot een glad beslag. Giet het beslag in de vorm en bak de kruidkoek gaar in 50 tot 60 minuten. Test de koek door erin te prikken met een satéprikker. Als deze er schoon uitkomt is de koek gaar.

Laat de koek ongeveer 10 minuten afkoelen. Til de koek daarna aan het bakpapier uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.

Maak het glazuur zodra de koek helemaal is afgekoeld. Doe de slagroom in een kom en roer de poedersuiker er met een spatel beetje bij beetje doorheen. Schep het glazuur op de afgekoelde kruidkoek en smeer het een beetje uit. Versier met wat rozijnen en snijd er lekker dikke plakken van.

Door de flinke hoeveelheid rozijnen gaat deze koek dagen mee en droogt hij niet snel uit.

Beeld: Masha Matijevic

Saakje’s Zoete Bakboek ligt nu in de (digitale) boekwinkel voor € 29,95.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.