Traditionele kruidkoek mét glazuur

Culy 28 mei 2016 Recepten

Dol op bakken? Het nieuwe Saakje’s Zoete Bakboek van Saakje Visser (van De Bakbar) is een heerlijk boek met ruim 100 zoete recepten. Van koekjes en spectaculaire taarten tot pagina’s vol zoete broodjes, prachtige plaatkoeken of een buffet vol troostrijke baksels. Vandaag delen we haar recept voor kruidkoek.

Verwarm de melk met de rozijnen in een steelpan. Doe dit ongeveer 5 minuten, het hoeft niet te koken. Zo kunnen de rozijnen wellen. Meng in een andere kom de droge ingrediënten: de bloem, basterdsuiker, bakpoeder en koekkruiden.

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet het cakeblik in. Doe er voor de zekerheid een stuk bakpapier in, zodat de kruidkoek er straks makkelijk uitkomt.

Giet de warme melk met de rozijnen op het bloemmengsel en doe er een eitje bij. Mix het allemaal door elkaar tot een glad beslag. Giet het beslag in de vorm en bak de kruidkoek gaar in 50 tot 60 minuten. Test de koek door erin te prikken met een satéprikker. Als deze er schoon uitkomt is de koek gaar.

Laat de koek ongeveer 10 minuten afkoelen. Til de koek daarna aan het bakpapier uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.

Maak het glazuur zodra de koek helemaal is afgekoeld. Doe de slagroom in een kom en roer de poedersuiker er met een spatel beetje bij beetje doorheen. Schep het glazuur op de afgekoelde kruidkoek en smeer het een beetje uit. Versier met wat rozijnen en snijd er lekker dikke plakken van.

Door de flinke hoeveelheid rozijnen gaat deze koek dagen mee en droogt hij niet snel uit.

kruidkoek

Beeld: Masha Matijevic

Saakje’s Zoete Bakboek ligt nu in de (digitale) boekwinkel voor € 29,95.

Voor de kruidkoek

  • 200 ml melk
  • 250 gram rozijnen
  • 300 gram bloem
  • 250 gram donkere basterdsuiker
  • 16 gram bakpoeder
  • 4 theelepels koekkruiden
  • 1 ei
  • Cakevorm (ongeveer 30 cm lang)

Voor het glazuur:

  • 75 ml slagroom
  • 240 gram poedersuiker
Reageer op artikel:
Traditionele kruidkoek mét glazuur
Sluiten