Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten Bijgewerkt: 14 apr 2025
Leestijd: 1 minuut

Labneh (hartige yoghurt-dip) met pistachenoten

Je zou labneh kunnen zien als de Midden-Oosterse versie van hangop. Maar labneh is áltijd hartig en lekker kruidig. Met dit labneh-recept tonen we je hoe makkelijk het is om het zelf te maken. Heerlijk in deze frisse, spannende versie met pistachenoten, citroenschil, peterselie en sumak.

Voor de combinatie labneh + sumak mag je ons altijd wakker maken. Sumak is een piepklein, friszuur rood besje van de sumakplant. Je vindt het bij de afdeling specerijen in de (Turkse) supermarkt. Maar je kunt natuurlijk alle kruiden en specerijen gebruiken die je zelf lekker vindt.

Koriander of munt, hazelnoten, amandelen, pistachenoten of lekker wat za’atar. Daarna lekker dippen met Turks brood of crudités, zoals radijsjes, wortels en stukjes komkommer.

Za’atar, het magische kruidenmengsel uit het Midden-Oosten

Labneh met pistache
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Labneh recept: zelf labneh maken

  1. Leg een schone theedoek in een vergiet met een bakje eronder (om het vocht op te vangen). Meng de yoghurt met een snuf zout.
  2. Schep de yoghurt in de theedoek en draai die dicht. Laat de yoghurt zo 4 uur uitlekken, tot je een lekkere dikke hangop hebt.
  3. Rooster ondertussen de pistachenoten in een droge koekenpan tot ze mooi bruin zijn. Hak ze daarna grof.
  4. Schep de labneh op een bordje of in een kom en bestrooi ‘m met de pistachenoten, de sumak en de gehakte peterselie. Rasp de citroen erover en maak af met een scheutje olijfolie.

> Weten wat er nog meer lekker is met je zelfgemaakte labneh

Alles over labneh: de Midden-Oosterse yoghurtlekkernij

labneh recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Als je dit lekker vindt, vind je deze dips ook zalig:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.