Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 25 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: ful medames (Egyptische dip van tuinbonen)

Met ful medames heb je een lekkere dip van tuinbonen te pakken. De topping bestaat vaak uit tomatensalsa en tahin en dat is dan ook exact hoe wij dat hier doen. Lekker met flatbread (voor de borrel) of als onderdeel van een tafel met Midden-Oosters geïnspireerde gerechten.

Voor traditionele ful medames wordt met gedroogde tuinbonen (of favabonen) gewerkt. Daarvoor moet je even naar de Turkse supermarkt, waar ze haast standaard in de schappen liggen.

Leg ze bij thuiskomst ook maar meteen in een kom water: om ermee aan de slag te gaan moeten de bonen eerst een nachtje weken (zo’n 12 uur). Heb je daar de energie niet voor, koop dan tuinbonen uit blik of uit een potje.

Bonen koken: zo doe je dat (trend-alert: de gekookte boon is back!)

Ful medames
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Ful medames

Laat de tuinbonen een nachtje weken voordat je ermee aan de slag gaat. Heb je die tijd niet, gebruik dan tuinbonen uit blik.

Giet de volgende dag de bonen af en kook de bonen in schoon water in een uur volledig gaar. Giet opnieuw af maar bewaar een kopje van het kookvocht. Pel de bonen nu. Als het goed is, gaat dit erg makkelijk door zachtjes in de bonen te knijpen.

Pureer de gepelde tuinbonen met een staafmixer of in de blender (voeg wat kookvocht toe als dit niet soepel gaat).

Verhit een scheut olie op medium vuur en bak de uien met de knoflook glazig. Voeg de komijn, het paprikapoeder en de chilivlokken toe en roer goed. Voeg ook de tomatenpuree en citroensap toe en roer door. Zet het vuur uit en laat een beetje afkoelen. Roer er dan de gemixte tuinbonen door tot er zich een kruidige massa vormt. Voelt die nog wat te droog aan, voeg dan nog een beetje van het bewaarde kookvocht toe.

Meng nu de tomaat met de rode ui en de fijngesnipperde rode ui en de peterselie. Breng op smaak met olijfolie en wat zout en peper.

Smeer de ful medames uit op een bord of schaal en strijk uit met de achterkant van een eetlepel. Lepel er de tahin op en doe hetzelfde met de tomatensalsa.

Ful medames
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer uit Midden-Oosterse hoek?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.