Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 12 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Een umamibom op een focaccia: Croque Ibérico van Sergio Herman

Toen we tijdens het bladeren door Sobremesa – het nieuwe kookboek van Sergio Herman – deze Croque Ibérico tegenkwamen, kregen we meteen honger (die eidooier!). De sterrenchef maakt deze umamibom van alle restjes die hij in huis heeft. Een snack extraordinaire, als je ‘t ons vraagt.

Sobremesa

Sobremesa is een prachtig boek geworden. Niet alleen een verzameling héérlijke recepten van Sergio, maar ook de mooiste beelden van Ibiza vind je erin terug. Prachtig gefotografeerd door Kris Vlegels en mooi opgeschreven door Mara Grimm. Van deze Croque Ibérico van Sergio krijgen we meteen honger. Het is een soort Croque Madame, maar dan met de lekkerste ingrediënten van Ibiza.

Sergio: “Deze umamibom maak ik graag als ik in de namiddag trek heb. Het is snel te maken en super tasty. Bovendien hoef ik er de deur niet voor uit, omdat ik op Ibiza standaard ham, schapenkaas, tomaten en ansjovis in huis heb. Zorg er wel voor dat je topkwaliteit ansjovis en echte Ibéricoham gebruikt, anders is het resultaat niet half zo lekker.”

Ook interessant: Het verschil tussen een croque monsieur en madame (+ ons ultieme recept)

Croque Iberico van Sergio Herman
Bron: Sobremesa

Croque Iberico van Sergio Herman

Verwarm de oven voor tot 195 ⁰C. Snijd de ontvelde tomaat in parten. Breng op smaak met fleur de sel, zwarte peper, 2 eetlepels olijfolie en de cabernetsauvignonazijn.

Meng de geraspte tomaat met fleur de sel, zwarte peper, 2 eetlepels olijfolie en de knoflook.

Snijd de focaccia in 4 gelijke rechthoeken. Pluk de rozemarijn in kleinere takjes en strooi ze over de focaccia. Besprenkel ruim met olijfolie en bak 4-5 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de foccacia uit de oven en steek uit elk stuk 1 cirkel ter grootte van een eidooier.

Bak ondertussen 4 spiegeleieren in wat olijfolie. Kruid met fleur de sel en zwarte peper. Steek de eidooiers met een ronde uitsteekvorm uit de spiegeleieren.

Verdeel de tomatenparten en de tomatenpulp over de focaccia en beleg verder met de gezouten ansjovis en Ibéricoham.

Leg de eidooiers in de uitgestoken cirkel en rasp er flink wat manchego over. Werk af met het basilicum, de bieslook, eventueel de rucolabloemen, nog wat fleur de sel en wat olijfolie.

Sobremesa van Sergio Herman

Sobremesa – mijn Ibiza – van Sergio Herman (Carrera Culinair) is nú te koop voor € 34,99 euro. 

Meer recepten van Sergio Herman: