Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 13 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Insomnia: een vloeibaar chocoladetaartje met koffie

Het is vandaag de Internationale Dag van de Chocolade. En dus een mooie gelegenheid om je nog eens extra op de chocolade te storten. Komt het even goed uit dat patissier Hidde de Brabander zojuist een fantastische chocoladebijbel heeft afgeleverd. In zijn boek Chocolaterie vind je betoverend mooie creaties met chocolade. Zoals een vloeibaar chocoladetaartje met koffie, waarvan wij het recept mogen delen.

Chocolaterie

Chocolaterie is een práchtig boek geworden, met alleen al een hypnotiserend mooie kaft (daarop prijkt Hidde’s creatie ‘Enter the Galaxy’: een blauwe, glimmende chocoladetaart met paddo’s).

Vandaag houden we het iets rustiger, met een recept dat ook de gemiddelde thuiskok met succes uit zijn oventje kan toveren. Dit vloeibare chocoladetaartje combineert twee van je favoriete liefdes: koffie en chocolade. En over liefdes gesproken: je pakt er iedereen mee in.

Hidde: “Mocht je een eerste, tweede of derde date hebben en een beetje indruk willen maken, of ben je een geboren verleider? Dan maak je dit warme chocoladetaartje, met zo’n lopende kern die je à la minute afbakt. Gegarandeerd succes, thank me later. Door de toevoeging van koffie maak je het extra pittig ;-).”

Vloeibaar chocoladetaartje
Bron: Chocolaterie

Insomnia: vloeibaar chocoladetaartje

Verwarm voor de ganache de slagroom tot ongeveer 50 °C. Haal het pannetje van het vuur, voeg de koffiebonen toe en laat ongeveer 1 uur trekken.

Zeef de slagroom en weeg 175 gram af. Breng de slagroom aan de kook, haal het pannetje van het vuur en los de pure chocolade in de slagroom op. Laat de ganache afkoelen en doe in een spuitzak.

Klop voor het beslag het ei met het eigeel en de kristalsuiker in een staande tafelmixer met garde luchtig. Smelt intussen de boter en los hierin de pure chocolade op. Zeef de bloem twee keer. Spatel eerst het chocolademengsel en vervolgens de bloem door het eimengsel en doe het beslag in een spuitzak.

Spuit het beslag in met bakspray ingevette koffiekopjes; zorg voor een klein kuiltje in het midden en houd wat beslag apart. Spuit elk kuiltje vol met de ganache en dek af met beslag. Bak de chocoladetaartjes ongeveer 10 minuten in een op 185 °C voorverwarmde oven. Serveer direct.

Chocolaterie Hidde de Brabander

Chocolaterie – het ultieme handboek voor chocolade – van Hidde de Brabander is nu te koop voor € 39,99 euro. 

Meer recepten met chocolade:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.