Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Recepten 22 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Braadworstjes met venkelzaad en rode druiven

Dosia plukt bessen – het nieuwste kookboek van Dosia Brewer – is een ode aan koken met bessen. Met verfrissende recepturen loodst ze je door de veelzijdigheid van het ingrediënt. Van basque cheesecake met bosbessen tot Haagse bluf met een tic en deze braadworstjes met venkelzaad en rode druiven… Wij snappen de bessenliefde hé-le-maal. En wist je trouwens dat druiven ook onze de noemer bessen vallen?

Bessen zijn kleine bommetjes van zoet en zuur: ideaal om gerechten van meer diepte en gelaagdheid te voorzien. Wanneer bessen in het seizoen zijn, draaien heel wat bessenstruiken overproductie en zijn ze daarom vaak spotgoedkoop. Ben je slim, dan maak je daarmee de lekkerste jam, gelei en chutneys waarmee je de rest van het jaar zoet bent.

Dosia legt je in Dosia plukt bessen haarfijn uit hoe je dat het beste aanpakt. Daarnaast heeft ze ook heel wat recepten voor gerechten waar je nú meteen van kunt genieten, zoals deze braadworstjes met venkelzaad en rode druiven. Oftewel: druivenplukkerworstjes!

Dosia over de worstjes

Dosia: “Deze braadworstjes gebakken met rode druiven, ui en rode wijn vormen een supersimpel maar heerlijk klassiek Italiaans gerecht. Het heet ‘salsiccie all ‘uva’ en is een traditionele lunch voor druivenplukkers.

De iets gekarameliseerde saus van de rode wijn met de druiven, past zo goed bij de zoutige worstjes. Met balsamico-azijn wordt de saus zelfs nog iets stroperiger. Het is een echt zo’n Italiaans gerecht waarbij een paar simpele ingrediënten zorgen voor een feestje”.

Druivenplukkersworstjes
Bron: Erik van Lokven

Druivenplukkersworstjes

Verhit de olie in een koekenpan. Voeg de braadworstjes toe en bak af en toe draaiend ± 10 minuten. Doe de ui erbij en bak 5 minuten mee. Roer er de rode druiven, venkelzaad en knoflook door en bak nog 5 minuten al omscheppend mee.

Roer er de wijn door en bak nog een paar minuten totdat alles net is gekarameliseerd. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met aardappelpuree, stokbrood of grof brood.

Make it vegan! Gebruik vegan braadworstjes en gebruik 1 eetlepel extra olijfolie.

Tip: geen rode wijn is huis? Je kunt ook kiezen voor witte wijn en witte druiven.

Dosia plukt bessen cover

Dosia plukt bessen (Fontaine Uitgevers) van Dosia Brewer is nú te koop voor € 34,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.