Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 2 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Wils Bakery Café: deels bakkerij, deels Franse bistro (mét slavinken en softijs)

Moeilijke tijden voor de horeca of niet, de inspiratie van sterrenchef Joris Bijdendijk lijkt onuitputtelijk. Met Wils Bakery Café opent hij een nieuwe hotspot in Amsterdam-Zuid die deels bakkerij, deels Franse bistro is. Joris: “We komen uit een roerige, vervelende twee jaar. Nu is het tijd voor een plek waar je gewoon elke week kunt eten. Een lekker buurtrestaurant.”

Nieuw in Amsterdam-Zuid

Alles aan het nieuwe Wils Bakery Café ademt bakkerij. De zaak zit op de begane grond van het verzamelgebouw MOVE aan het Stadionplein (tegenover het Olympisch Stadion). Boven huist restaurant Wils, dat onlangs een Michelinster kreeg, waar wordt gekookt op open vuur.

Toen dat in november 2019 opende, vertelde Joris al met trots over de bakker die ze in huis hadden gehaald, Maxim Rolvink, die “als kind in een bak met zuurdesem is gevallen”.

Wils Bakery Café
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Broodsommelier

Maxim werd destijds voorgesteld als “broodsommelier” (Joris: “Ik zei dat een beetje gekscherend, maar het werd door diverse media opgepikt. Later bleek dat in het buitenland een zeer prestigieuze titel te zijn, daar was dus niet iedereen blij mee”), omdat hij bij elk gerecht bij Wils een bijpassend brood wist te bakken. Zoals een wijnsommelier bedenkt welke wijnen passen bij het eten, bedenkt hij telkens een starter (moederdeeg voor het bakken van zuurdesem) die past bij de gerechten.

Volgens Joris heeft Maxim hem veel geleerd over het bakken van brood. “Bijvoorbeeld dat vers meel belangrijk is voor de uitwerking van het brood, net zoals we het belangrijk vinden dat onze vis vers is”. De bakker werkt alleen met meel van Nederlandse en Franse molens. Biologisch en op steen gemalen.

Joris Bijdendijk en Maxim Rolvink
Maxim en Joris / Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Vers brood kopen

Ook bij Wils Bakery Café krijgen de broden van Maxim een glansrol. En hij zelf trouwens ook. Als je binnenkomt ruik je de versgebakken broden, die staan uitgestald alsof ze onderdeel van het interieur uitmaken. Van pain rustique tot aan baguettes, brioche of focaccia: je kunt het er allemaal kopen. En binnenkort ook patisserie en viennoiserie, belooft Joris.

Direct naast de ingang is de werkplek van Maxim, waar hij live brood staat te bakken. De bedoeling is dat er steeds meer topbakkers bij komen, ook experts in croissants en taarten bijvoorbeeld.

Wils Bakery Café
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Van tosti tot schnitzel

Maar we zeiden het al: Wils Bakery Café is deels bakkerij, deels Franse bistro. Je kunt er lunchen (tot 14:00) met een dagelijks wisselend “twaalf-uurtje” van soep, sla en een broodje. Of een broodje pastrami met picalilly-mayo, of de geperfectioneerde tosti van Joris. Liever zoet? Geniet van een stuk Baskische burnt cheesecake bij de koffie. Of duw je neus in huisgemaakt softijs met karamel en koffie.

Voor het diner staan er straks een schnitzel in ossenwit met een eitje op de kaart, evenals een verrukkelijke slavink van konijn in een jasje van guanciale en diverse vega gerechten. En net als de gerechten, verandert ook het brood mee met de seizoenen. Maar de verse baguettes zijn een constante: die kun je hier elke dag halen (al geldt hier ook het credo op is op).

Slavink van konijn
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Kimchi-kroketjes

Over seizoenen gesproken: wij zien onszelf met mooi weer al helemaal op het riante terras van Wils Bakery Café zitten, met een van de heerlijke wijnen uit de wijncave van sommelier Barbora. Een paar snacks erbij, zoals de kimchi-kroketjes met kimchimayo, slakken in kruidenboter of oeufs mayonnaise en je hoort ons niet meer.

Of zullen we dan tóch aan het huisgemaakte softijs…?

Het adres van Wils Bakery Café

Wils Bakery Café is vanaf nú open.

Adres:

Stadionplein 24 (één centrale ingang voor zowel het restaurant als het Bakery Café).

Openingstijden: woensdag t/m zaterdag vanaf 12:00 uur voor lunch, borrel en diner. Reserveren kan online.

Paprika, ansjovis en salsa verde
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy
Softijs
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.