Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 2 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe krijgen je brownies zo’n mooi glanzend laagje? Dit is het geheim!

Bij het bakken van brownies is zo’n flinterdun glanzend en knisperend laagje natuurlijk het ultieme streven. Afhankelijk van het recept dat je gebruikt, lukt dat goed of minder goed, maar in feite is zo’n laagje creëren een kwestie van een paar algemene principes.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft dat niets te maken met het type vetstof dat je gebruikt (of toch niet helemaal). Ook heeft het niets te maken met het creëren van luchtigheid in je browniebeslag. Maar wat dan wel?

De sleutelcomponenten: suiker en water

Een eerste belangrijke component is suiker. Qua type is het belangrijk dat je kiest voor poedersuiker, wat ten opzichte van kristalsuiker veel meer kans heeft om zo’n glanzend brownielaagje te creëren.

Daarnaast is vooral ook de verhouding tussen suiker en water belangrijk. Grosso modo zou je kunnen zeggen dat teveel water de kans op een mooi glanzend laagje wegneemt. Nu is het zo dat niet alleen water zelf, maar ook eiwitten of vetstoffen het watergehalte in een recept verhogen.

Ontbreekt het laagje bij je favoriete brownierecept, dan zou je dus in eerste instantie iets minder water en iets meer suiker kunnen gebruiken. Wordt er in het recept geen water gebruikt? Laat dan één (of meerdere) eiwit(ten) weg. Ook zou je boter kunnen vervangen door plantaardige olie, al heeft dat uiteraard weer een (minder lekker) effect op de smaak.

En wat met cacaoboter?

Verschillende bronnen suggereren bovendien dat cacaoboter het geheime ingrediënt is voor een mooi brownielaagje. Klopt het je hiermee goede resultaten verkrijgt? Ja, maar dit is niet de enige manier. Zoals hierboven gesteld gaat het er immers vooral om dat je vetstof niet teveel water toevoegt aan je deeg, en wat dat betreft is cacaoboter inderdaad een vetstof met een minimaal watergehalte.

Je zou dus hiervoor kunnen kiezen, ware het niet dat cacaoboter niet heel makkelijk te verkrijgen is. Bovendien weten we nu dat niet perse de vetstof zelf beïnvloedt, maar vooral de manier waarop het de verhouding tussen water en suiker. Dat maakt dat je gerust met je gangbare ingrediënten aan de slag kunt, zolang je die ratio maar goed in de gaten houdt.

Het makkelijkste is waarschijnlijk om gewoon een goed recept te gebruiken, zo eentje waar je altijd op kunt vertrouwen. Wat ons betreft zijn dat deze Toblerone brownies. Want zeg nou zelf: dit matte, knisperende laagje op je brownies is toch ronduit perféct?

Toblerone brownies
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.