Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 30 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Bij restaurant PEQU in Amsterdam is het áltijd goed

Van die relaxte buurtrestaurants waar het altijd goed is: daar houden we wel van. PEQU in de Amsterdamse Jordaan is daar zo’n perfect voorbeeld van. Een super relaxte plek waar je zó meerdere keren per week zou kunnen gaan eten.

Altijd goed

Omdat er voor elk moment van de dag wel iets lekkers te kiezen valt, bijvoorbeeld. Zo beschikt PEQU over een ‘altijdkaart’: een menukaart met kleine gerechten die je de hele dag door kunt bestellen. Denk aan artisjokhart met kruidenvinaigrette, tarte tatin van gekarameliseerde ui met roomkaas of salade niçoise.

Daarnaast zijn er dan nog de dagkaart en de avondkaart. Tussen de middag eet je hier een croque monsieur of een broodje gerookte eendenborst; ‘s avonds ga je voor losse, mooi opgebouwde voor- en hoofdgerechten, of deel je met z’n tweeën een tafelvullend gerecht als côte de boeuf of gebakken zeetong.

Pequ amsterdam
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

La douce France in Amsterdam

Je hoort het al aan de gerechten: we zijn hier in een stukje Frankrijk. En zo voelt dat ook. Het riante terras voor de deur, net naast de Noorderkerk: het is een charmant stukje Amsterdam waar je altijd een beetje het gevoel hebt dat je op vakantie bent.

Dat is mede te danken aan de sfeer in het restaurant en stralende bediening die we vanavond mogen ervaren. Het blijkt een stukje van de filosofie van het restaurant: PEQU stamt af van de Engelse uitdrukking ‘mind your p’s and q’s‘. Dat betekent zoiets als: zet altijd je beste beentje voor. Dat vertalen ze zowel naar de keuken als de diner-ruimte. “Maar als je ‘t in het Frans anders schrijft, betekent het toiletpapier”, zegt Tim van de bediening schaterlachend.

Oesters bij Pequ
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Wat we ook leuk vinden aan het restaurant: er hoeft hier niks. Je kunt voor de deur gaan zitten met een wijntje of een kop koffie. Maar ook wat kleine gerechtjes bestellen, of all out gaan en zelf een heel menu samenstellen.

Culy heeft wel trek en trapt de avond af met wat mooie kleine oesters. Daarbij drinken we een glaasje perencider van Domfront (zálig!) alsook een alcoholvrije optie.

Eendenborst met blauwe bes
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Als voorgerechten kiezen we de gerookte eendenborst met blauwe bes, hazelnoten en jus van de avondkaart, met daarnaast de artisjok van de altijdkaart. Omdat het altijd een goed idee is om artisjok te eten (en daar hebben we geen spijt van gekregen).

Artisjok met kruidenvinaigrette
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

We vragen er een leuk bijpassend wijntje bij. Best een opgave: want artisjok laat zich lastig combineren met wijn. Toch weet Tim iets lekkers voor ons uit te zoeken: een rode Arbois uit 2017 van Domaine de la Pinte. En dat gaat goed samen.

De eend is stevig, met een verfijnd rooksmaakje. Erg lekker is ook het kruim van de huid: dat geeft extra umami en textuur. Leuk ook, die blauwe bessen.

Vega gerecht van prei met creme fraiche
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Vega hoofdgerecht van gepofte prei

We kiezen daarna het vega hoofdgerecht van prei uit: die loerde al meteen naar ons vanaf de menukaart. We krijgen gepofte prei met krokantjes van aardappel, basilicum en crème fraîche. Ook word er een bordje met toast bij geserveerd. Echt een lekker hoofdgerecht dat zowel fris, comforting als vullend is. We drinken er een Meursault bij van Hubert Bouzereau-Gruère.

Steak tartare
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Verrassend lekker vinden we ook de onvervalste klassieker van het stel: de steak tartare. Die heeft een goede bite en is mooi handgesneden – zoals het heurt natuurlijk – en bevat een klein pepertje, wat ‘m wat pit geeft. Ook de friet en groene salade erbij zijn heel smakelijk.

En dan hebben we nog een verrassend element: de witte (!) wijn die we erbij geschonken krijgen. Bij rood vlees verwacht je misschien een rode wijn, maar de Gewürztraminer + Riesling van Laufener Altenberg gaat onwijs goed samen met het pepertje in de steak tartare.

Lemon meringue / citroenmeringue
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

We ploffen, maar zijn nog wel benieuwd naar een zoete afsluiter. Dat wordt een populair gerechtje hier bij PEQU: hun tarte au citron. Die is voorzien van een heerlijke dikke laag meringue en vormt de perfecte combi met de dessertwijn: een Auslese Cuvée van Kracher uit Oostenrijk. Samen fris en niet te zoet.

Het adres van PEQU in Amsterdam:

Noordermarkt 42
1015 NA Amsterdam

Openingstijden: PEQU is elke dag al vroeg open voor een kop koffie. Je kunt er de hele dag door terecht. Kijk voor meer info op de website

Meer restaurants in Amsterdam-Centrum:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.