Redactie
Redactie Diner 10 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Ons favoriete recept voor spaghetti bolognese

Waar de échte bolognesesaus uren op het vuur staat te pruttelen en wordt gemaakt van ribstuk in plaats van gehakt, vinden wij dat we af en toe best mogen cheaten. Daarom een recept voor een foolproof spaghetti bolognese à la Culy. 

Tip: waar we regelmatig pas sauzen op smaak brengen wanneer alle ingrediënten in de pan liggen, hebben we gemerkt dat het vroegtijdig kruiden een nog veel lekkerder effect heeft. Breng daarom niet alleen de saus, maar ook de ui en groenten tijdens het bakken op smaak met ten minste peper en zout.

Wij gebruikten voor dit recept spaghetti, maar je kunt ook de traditionele tagliatelle gebruiken. Daarbij gebruiken we niet alleen verse basilicumblaadjes, maar ook de steeltjes. Als je deze fijngehakt meebakt met de ui, komt er ontzettend veel smaak van af.

Het recept

Verwarm een grote braadpan of dutch oven op middelhoog vuur met een scheutje olijfolie. Bak hierin het gehakt rul en breng op smaak met voldoende peper en zout. Snipper ondertussen de ui, knoflook en basilicum (inclusief de steeltjes), en snijd de wortel en bleekselderij brunoise.

Giet wanneer het gaar is het gehakt af en zet apart. Maak de pan niet schoon en verwarm weer op middelhoog vuur met een scheut olijfolie. Verlaag het vuur en fruit in de olie de ui. Breng na een paar minuten op smaak met peper en zout en voeg dan de basilicumsteeltjes met de knoflook toe. Fruit kort mee en voeg dan ook de wortel en bleekselderij toe, samen met het laurierblaadje en de oregano.

Bak het uimengsel nog ongeveer tien minuten op laag vuur, tot het geheel lekker begint te geuren en de ui mooi glazig is. Proef tussentijds en breng eventueel extra op smaak met zout en peper. Het klinkt misschien overbodig, maar geloof ons: dit maakt het verschil!

Voeg nu ook het gehakt toe, samen met de tomatenblokjes en passata. Leg de deksel op de pan en breng langzaam aan de kook. Laat de saus een halfuur pruttelen en voeg dan naar smaak peper en zout toe, samen met de wijn, azijn en suiker. Laat nog een kwartier pruttelen en proef opnieuw. Breng eventueel extra op smaak.

Kook de pasta volgens de verpakking. Serveer met de bolognesesaus en eventueel Parmezaanse kaas.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.