Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 21 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Alles over de Mexicaanse tres leches taart gemaakt met 3 soorten melk

Wanneer we kijken naar de Mexicaanse keuken, komen we al snel uit bij recepten voor tacos, tortillas of burritos. Gepaard met een lekkere guacamole of pico de gallo is de fiësta Mexicana misschien wel onze favoriete keuken. Maar wat weet je eigenlijk van de Mexicaanse zoetigheden? Wij kunnen je alvast verklappen dat de tres leches taart daarin een grote showsteler is.

Wat is een tres leches taart?

De tres leches taart staat beter bekend als de torta de tres leches (spreek dit snel uit met een extreem rollende ‘r’ en je voelt je instant Mexicaans). De betekenis? Niets anders dan taart met drie soorten melk. Hoe dat precies zit?

De cake zelf wordt gemaakt met een beslag met melk. Nadat de cake is afgebakken, afgekoeld en gehalveerd, prikt men in beide lagen tientallen gaatjes. Daar gaat vervolgens een mengsel van gecondenseerde melk en koffiemelk overheen. Dit moet een nacht trekken, waarna de cake afmaakt wordt met vers fruit en ongezoete slagroom.

Of de taart niet ontzettend klef wordt door dat natte melkbad? Het zal je verbazen, maar dit valt dus reuze mee. We geven toe, enige klefheid moet je wel kunnen waarderen. Maar mocht je wel raad weten met een smeuïg, zoet stukkie taart, dan kun je met de torta de tres leches je geluk niet op.

Waar komt de tres leches taart vandaan?

Kortweg: Mexico dus! Hier werden aan het begin van de 19e eeuw de eerste recepten voor deze “verzopen cake” gevonden. De verklaring voor dit verzopen dessert zou liggen in de Europese invloeden die steeds vaker richting Mexico kwamen.

Want ook in Europa werden al menig baksels te voorzien van een badje van ‘t een of ander. Zo had Italië de tiramisu, Engeland de rum cake en ook de trifle hoort in dit rijtje thuis. Mexico kon niet uitblijven en al snel werd hun torta de tres leches geboren.

Hoe smaakt het?

Het is logisch dat je denkt dat de cake met zijn drie soorten melk nogal een knap staaltje kleffe hap wordt. Maar geloof ons: de super luchtige sponscake zuigt de melk op de juiste wijze op.

Over de smaak zijn we ‘t snel duidelijk: zoet. De gecondenseerde melk is natuurlijk al behoorlijk zoet van zichzelf, helemaal als je ‘m ook nog eens mengt met koffiemelk. Om dat zoete iets te balanceren, wordt de cake bijna altijd wel aangekleed met vers fruit zoals perzik. Da’s niet alleen een mooie tegenhanger voor de volle smaak van het melkmengsel, het laat de taart ook nog ‘ns smaken als een warme Mexicaanse zomerdag.

Varianten op de tres leches taart

Naast de ‘originele’ tres leches taart met de melksoorten, soms een laagje slagroom tussen de twee cakes en vers fruit, zijn er de laatste jaren steeds meer varianten opgedoken. Zo wordt er naast de melk ook vaak geëxperimenteerd met koffie, vruchtensappen en andere fruitsmaken.

Ook wordt er flink te buiten gegaan met andere smaken room (voor tussen en op de taart). Zo zie je de torta de tres leches ook steeds vaker met een dulce de leche, koffie of tiramisuroom bedekt. Lekker!

Zelf torta de tres leches maken

We begrijpen dat je nieuwsgierig bent geworden naar die Mexicaanse melkcake en het zelf eens wilt proberen. Onze vrienden van BonAppetit publiceerden eerder een goed recept voor een torta de tres leches. Mocht je geen ster in Engels zijn óf gewoon een ander recept willen gebruiken, let dan goed op dat het beslag voor je cake géén boter bevat.

Zorg daarnaast dat je cake écht goed is afgekoeld voordat je het melkmengsel van de gecondenseerde melk en koffiemelk er overheen giet. En gebruik twee goeie, grote diepe borden waar je de verzopen cake plakken oplegt. Dit scheelt je namelijk veel rotzooi (lees: overstromingen) in de koelkast.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.