Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 14 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Hierom maakt Starbucks nu koffie met olijfolie (!)

Opvallend nieuws uit baristaland: Starbucks maakt nu koffie met olijfolie en dat nemen ze erg serieus. Een grap? Nee, wel één van de meest revolutionaire experimenten waar de koffiegigant in tijden mee is gekomen.

Koffiepuristen gaan er misschien van huiveren, wij zijn toch wel weer benieuwd.

Wait whát?

Concreet komt het erop neer dat Starbucks extra vierge olijfolie verwerkt in hun nieuwste lijn koffies. De koffieketen geeft aan dat het niet zomaar gaat om een paar limited edition drankjes, maar eerder om een platform dat klanten de optie geeft om hun koffie naar wens te verrijken met olijfolie. En daarmee bedoelen ze echt een volledige eetlepel olijfolie, niet gewoon een klein subtiel vleugje.

Klanten in Italië hebben momenteel de keuze tussen drie soorten met-olijfolie-verrijkte-Starbucks, telkens het woord Oleato – de naam van de lijn – bevattend:

  • Oleato latte met havermelk en olijfolie
  • Oleato ice shaken espresso met havermelk, hazelnoot en olijfolie
  • Oleato golden foam cold brew met gezoete melk en olijfolie

In Milaan komen daar nog twee opties bij: Oleato Deconstructed met olijfolie en een scheutje citroen en de Oleato Golden Foam Espresso Martini met wodka en vanillesiroop. Hoewel je voorlopig dus enkel in Italië van de Oleato-lijn kunt proeven, staan ook de VS, het VK, het Midden-Oosten en Japan op de planning.

Dit is wat het doet aan de smaak

De vraag is natuurlijk wat een eetlepel olijfolie dan precies toevoegt aan je koffie-ervaring, buiten zo’n 120 calorieën extra op de teller. In één woord? Vet. En hoewel we oorspronkelijk onze bedenkingen hadden bij dit idee, is het bij nader inzien ook weer niet zó gek.

Vet toevoegen aan koffie is namelijk niks nieuws. In feite is het ook wat melk toevoegt aan je bakkie, alsook room (denk maar aan de espresso con panna), of vanille-ijs (hallo affogato). Olijfolie is dan misschien minder zoet dan eerder genoemde opties, het brengt wél weer een volle, fluwelige smaak met zich mee. Een smaaktest zal het moeten bevestigen, maar stiekem vermoeden we dat dit wel eens best goed kan werken…

Meer met koffie?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.