Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 26 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je een espresso con panna wil bestellen

Bijna idioot simpel, maar zó lekker: espresso con panna is waar we het over hebben. Dit drankje slash toetje is een schoolvoorbeeld van wat de Italianen zo goed kunnen: véél smaak creëren met weinig ingrediënten.

Maar wat is het nou eigenlijk?

Wie een mondje Italiaans spreekt heeft de vertaling snel gemaakt: espresso con panna betekent simpelweg espresso met room. Nope, meer is het niet. Het zit in dezelfde hoek als een affogato, dat zalige toetje waarbij vanille-ijs overgoten wordt met hete espresso.

Als je ooit zo’n affogato hebt gehad, dan hoeven we je niet meer te overtuigen dat de combinatie van bittere koffie met zoet-zachte room een gouden duo is.

Niet traditioneel

Met espresso con panna is dat dus net zo goed het geval. Is het supertraditioneel, in die zin dat Italianen het de hele dag door drinken? Dat niet. Italianen drinken sowieso al vrij beperkt zuivel bij hun koffie, en koffie met melk na 12 uur ‘s middags is al helemaal vloeken in de kerk. Maar harde traditie of niet, espresso con panna is in ieder geval ontzettend lekker.

Espresso con panna

Hoewel we espresso con panna hier steeds meer en meer zien opduiken in koffiebars, vinden we het vooral ook geniaal voor thuis. Wanneer je tijdens het thuiswerken zo rond vier uur de drang voelt naar iets zoets, bijvoorbeeld. Of als makkelijke Italiaanse afsluiter na een risotto of pasta.

Zet in dat geval espresso van de beste kwaliteit (wil je je innerlijke Italiaan aanspreken, gebruik dan een Bialetti) en maak je slagroom zelf. Geloof ons, het verschil met slagroom uit een spuitbus is groot.

Voor zelfgemaakte slagroom klop je room simpelweg op met een elektrische handmixer (of train je biceps en gebruik een garde). Wie wil, kan daar nog wat poedersuiker aan toevoegen, als tegengewicht voor het bittertje in de koffie.

Vraag ernaar bij je barista

Toch te veel moeite? Vraag er naar in je favoriete koffiebar. Want hoewel het (nog!) niet overal op de kaart staat, is de kans groot dat de barista er toch eentje voor je kan bereiden. We zeiden toch al dat het zo simpel was?

Culy Homemade: chili con carne met espresso en vijf soorten bonen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.