Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 13 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe pel je een garnaal (en hoe verwijder je dat darmkanaal)?

Van tijd tot tijd buigen we ons bij Culy over één van de belangrijkere vraagstuk des levens. Dit keer: hoe pel je een garnaal?

Garnalen zijn lekker en multi-inzetbaar! Laat je dus vooral niet tegenhouden door het feit dat je ze zelf nog even hoeft te pellen in sommige recepten.

Koken met garnalen: dit zijn onze do’s en don’ts

Zo pel je kleine (Hollandse) garnaaltjes

Van die kleine, Hollandse garnaaltjes zijn superlekker in salades (zoals in deze salade met garnaaltjes, avocado en artisjok) of in de beurre blanc, zoals we laatst aten bij Café Moer. De garnaaltjes pellen is misschien wel even een klusje, maar zorg er vooral voor dat je de juiste methode hanteert.

Dat doe je zo. Neem met twee vingers van één hand de garnaal bij z’n kopje en met twee vingers van je andere hand het lijfje. Druk nu zachtjes met alle vingers. Draai de garnaal een kwartslag ter hoogte van de derde schub zodat de schaal loskomt. Haal de schaal nu van het lijfje en haal er als laatste ook het kopje vanaf (dit kun je bewaren om er bouillon van te trekken).

Zo pel je grote garnalen (zoals gamba’s)

Ook hier geldt weer: moeilijk is het allemaal niet. Zorg gewoon dat je even de juiste techniek beet hebt, die gaat als volgt:

  • Draai de kop een kwartslag en maak deze volledig los (de losgemaakte hoofdjes kun je apart bewaren om later visbouillon van te trekken).
  • Vervolgens kun je de schaal er heel makkelijk afhalen:
  • Begin bij de buikzijde en pel van de romp naar de staart.
  • Krijg je’t laatste uiteinde er moeilijk af? Druk er dan met twee vingers op. Ook de schaal kun je bewaren voor bouillon.

Darmkanaal verwijderen

Tot slot moet je bij grote garnalen ook nog even het darmkanaal verwijderen. Voor de goede orde: dat is het streepje aan de rugzijde van de garnaal (het streepje op de buik kun je negeren). Maak daarvoor voorzichtig een sneetje met een mes en haal het darmpje er met het puntje van je mes uit. Voorzichtig met je mesje schrapen kan ook. Het darmkanaal gooi je achteraf gewoon weg.

Vervolgens kun je de garnalen gebruiken om te bakken in wat knoflookboter, of in Thaise gebakken rijst, of in Thaise tom yam soep,… Óf gewoon zoals jij ze’t allerlekkerst vindt.

Meer kooktips?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.