Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 29 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan Karin Luiten: ‘Nóóit voorgemalen peper uit zo’n busje nemen, dat smaakt naar stof’

In Culy’s nieuwe rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Karin Luiten.

Culinair journalist Karin Luiten schreef al 19 succesvolle kookboeken. Misschien ken je haar van haar column in Trouw of van haar geweldige blog ‘Koken met Karin’.

Wij kunnen ons helemaal vinden in Karin’s missie om de wereld te laten zien dat je veel lekkerder kunt koken zónder pakjes en zakjes. Ook in haar nieuwste (twintigste!) kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes zet ze die strijd op haar eigen positieve en inspirerend wijze voort. Speciaal voor Culy deelt ze haar grootste kookblunder, favoriete snack en laatste culinaire ontdekking.

Kip Siam uit Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes

Karin Luiten interview
Karin Luiten

5 vragen aan Karin Luiten

1. Wat is je favoriete snack?

“Ik ben gek op kaasstengels. Liefst versgebakken. Ik bewaar ook speciaal restjes deeg in de vriezer, net als geraspte kontjes kaas, zodat ik altijd binnen 10 minuten kaasstengels uit de oven kan toveren.”

2. Wat was je grootste kookblunder?

“Toen ik voor de allereerste keer bechamelsaus maakte blééf ik maar bloem in een pan met melk strooien, want het wilde niet binden. En uiteindelijk werd het natuurlijk een ongare, vieze smurrie. Dat is gelukkig wel honderd jaar geleden hoor, intussen draai ik m’n hand er niet meer voor om. Maar ik begrijp dus wel heel goed waarom mensen bechamelsaus soms eng vinden om zelf te maken.”

3. Als jij een ingrediënt zou zijn, wat zou je dan zijn?

“Dat moet iets roods zijn natuurlijk. Een framboos lijkt me wel wat. Al heb ik natuurlijk niet echt het bijbehorende postuur, ik ben meer lang en dun als een spaghettistengel.”

4. Wat is je favoriete kruidenmengsel om zelf te maken? En hoe gebruik je ‘t het liefste?

“Ik maak nooit speciale mengsels, koop ook nooit kant-en-klare kruidenmixen, behalve dan een blikje heel lekkere kerrie, dat heb ik altijd in huis. Net als een clubje specerijen die ik heel vaak gebruik, al dan niet gezamenlijk, zoals pimentón (gerookt paprikapoeder), komijn, cayennepeper, oregano en (heel lekker om iets een kleine twist te geven) venkelzaadjes. Als je van de pakjes en zakjes af wilt, zijn dat de specerijen waarmee je echt alle mogelijke soorten gerechten kunt tackelen.

O, en altijd versgemalen peper natuurlijk, nóóit voorgemalen peper uit zo’n busje nemen, dat smaakt naar stof.”

5. Welke culinaire ontdekking heb je laatst gedaan in de keuken?

Voor mijn nieuwe boek ‘Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes’ ben ik allerlei bekende pakjes gaan namaken, en toen liep ik aan tegen het feit dat bijna alles met kipfilet is. Zó saai. Maar ook: zó niet handig als je wat vaker een dagje zonder vlees wilt.

Maar toen ontdekte ik na veel uitproberen dat je ook prima kip Jalfrezi kunt maken zonder kip, maar met ovengeroosterde groente, of Kantonese kip zonder kip maar met twee soorten paddenstoelen. En wie je dan ook laat proeven, niemand mist dan die kip!

Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes is nu (online) te koop.

Recepten van Karin Luiten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.