Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Recepten 22 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Deze sinaasappelkip van Karin Luiten wil je nú maken

Gebruik jij vaker het excuus dat je geen tijd hebt om na je lange (werk)dag nog de keuken in te duiken? Vanaf nu nooit meer. Karin Luiten schreef een kookboek vol met recepten die jij binnen een handomdraai op tafel tovert. Zonder ook maar enig gebruik te maken van pakjes of zakjes. Deze sinaasappelkip is alvast één topper uit haar repertoire.

Karin Luiten schreef ‘De Makkelijke Keuken’

Want: het vermijden van koken uit pakjes of zakjes is voor Karin Luiten al eerder de reden geweest om kookboeken te gaan schrijven. Het is namelijk nonsens om na je drukke (werk)dag ‘lekker makkelijk’ een kant-en-klare maaltijd op te warmen, omdat je denkt dat koken een aanslag is op jouw vrije avond.

Koken hoeft namelijk helemaal niet zoveel tijd in beslag te nemen, en dat issue weet Karin in haar nieuwe kookboek maar al te goed te herroepen. Het kookboek bestaat uit maar liefst 200 smakelijke klassiekers, die stuk voor stuk makkelijk te bereiden zijn. Écht eten bereid je met ‘De Makkelijke Keuken‘.

Start vanavond nog met het rechttrekken van je eerder gemaakte excuses (en na het koken voel jij je kiplekker). Wij mogen namelijk alvast een van die smakelijke recepten uit het nieuwe kookboek met je delen: sinaasappelkip. Karin’s motto: “Kleine moeite, groot effect.”

Sinaasappelkip op bord
Bron: De Makkelijke Keuken

De sinaasappelkip bereiden

Karin: “Een hele kip is een eitje. In zo’n makkelijke braadzak kan het niet mislukken.”

Oven voorverwarmen op 180 °C. Doe de boter in een kom. Knijp de knoflooktenen erboven uit. Rasp de schil van de schoongeboende sinaasappel erboven. Doe venkelzaadjes, gemalen chilivlokken, zout en gemalen peper erbij en als je hebt wat fijngehakte peterselie. Prak met een vork alles door elkaar tot oranje boter.

Verwijder het elastiekje rondom de kip en dep hem indien nodig droog met keukenpapier. Spreid de poten en bestrooi de binnenholte met zout en peper. Kerf eventueel met een scherp mes de bovenkant van elke poot een keer in. Snij de kale sinaasappel in vieren en stop in de kip. Bind de poten weer bij elkaar met een rolladetouwtje. Wrijf de kip rondom helemaal in met de oranje boter.

Stop de kip in de braadzak en maak dicht. Leg op de bakplaat of in een braadslee. Zet iets onder het midden in de oven en braad gaar in 1 uur.

Tips:

  • Een braadzak lijkt een plastic zak, maar hij kan tegen de hitte van de oven. De kip braadt en stoomt tegelijk, blijft heerlijk mals en wordt toch mooi bruin. Bovendien scheelt het afwas.
  • Braadzakken van het merk Toppits of Look zijn per acht te koop in supermarkten en huishoudwinkels.
  • Waarom de poten inkerven? Zo garen ze sneller en zijn ze tegelijk klaar met het (drogere) borstvlees.
Kookboek De Makkelijke Keuken Karin Luiten
Bron: De Makkelijke Keuken

De Makkelijke Keuken van Karin Luiten (Nieuw Amsterdam) is vanaf 1 oktober te koop voor €24,99.

Meer recepten met kip:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.