Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Recepten 19 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Knapperige uienbloem uit de oven (van Karin Luiten)

Vegetarisch koken zónder die handige vlees- en zuivelvervangers uit de supermarkt: lukt het jou? Vanaf nu altijd! Karin Luiten schreef een vega kookboek zonder ‘knutselvoer’. Haar recepten zijn op basis van groenten, peulvruchten, pit en plezier. Zoals deze knapperige uienbloem: daar kwam geen pakje of zakje aan te pas.

De 4 p’s van Karin

Karin: “Een recept voor pastasaus met vega gehakt, sojaroom en vegan kaas, daar heb je mij toch niet voor nodig? En juist uit de vele vragen van lezers blijkt dat er behoefte is aan wat hulp in de keuken. Veel mensen vinden vegetarisch koken namelijk nog best lastig, want hoe doe je dat: een dagje zonder vlees?”

“Gelukkig heb ik verheugend nieuws. Alle ingre­diënten om lekker vegetarisch te eten zijn er al, die liggen namelijk gewoon sinds jaar en dag bij de groenteboer. Het gaat helemaal niet om ‘iets weglaten’, of ‘iets vervangen’, veel belang­rijker is creativiteit. Hoe combineer je verse ingrediënten en smaakmakers op een inventieve, slimme manier. En dat is nou precies wat ik in dit boek laat zien. Naast een keur aan verse seizoensgroenten zijn er de 4 P’s als steun en toeverlaat: peulvruchten, paddenstoelen, pit en plezier. (O, en noten, maar die beginnen helaas niet met een P.)”

Karin over dit recept

Karin: “Een hit op Instagram, de blooming onion: een gepaneerde, gefrituurde ui die eruit ziet als een ontplofte rododendron, maar dan smakelijk. Mijn versie is uit de oven. Ook dan worden de uienpartjes lekker sappig en trek je ze makkelijk los.

En vervolgens dippen maar!”

Uienbloem uit de oven van Karin Luiten

Oven voorverwarmen op 200 °C.

­Snij een dun kapje van de bovenkant van de uien. Peuter de schil eraf, maar laat de wortelaanzet eraan, zodat hij niet uit elkaar valt. Leg ondersteboven neer. Snij rondom dat kontje met een scherp mes recht naar beneden, alsof je de ui in 12 partjes snijdt, die nog wel allemaal vast zitten aan de basis. Draai om en vouw voorzichtig open.

Klop in een grote kom de eieren los met de uitgeperste knoflook.

Meng in een tweede kom de panko met pimentón, ras­-el-­hanout, cayenne­peper, zout en peper.

­Wentel elke ui eerst voorzichtig maar grondig door het ei, daarna door de panko.

­Zet op een met bakpapier beklede bakplaat, friemel losgeschoten partjes er gewoon weer tussen. Be­sprenkel met een fliebeltje olijfolie.

­Bak ± 20­-25 minuten iets on­der het midden van de oven, tot goudbruin en zacht.

­Dipsaus: Meng alles door elkaar.

Serveren: Met de saus in een bakje erbij.

> Vega zónder pakjes en zakjes van Karin Luiten (Fontaine Uitgevers) is hier te koop voor € 25,99.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.