Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 29 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Makkelijke roze koeken zonder pakjes en zakjes (van Karin Luiten)

Gebruik jij vaker het excuus dat je geen tijd hebt om na je lange (werk)dag nog de keuken in te duiken? Vanaf nu nooit meer. Karin Luiten schreef een kookboek vol met recepten die jij binnen een handomdraai op tafel tovert. En daar horen zélfs roze koeken bij, zonder pakjes en zakjes.

Karin: “Wie kent ze niet uit z’n schooltijd? Maar vergeleken met deze zelfgemaakte, smaken die uit een pak voortaan altijd naar mierzoete, kartonnige ondingen. Ik waarschuw maar vast.”

roze koeken van Karin Luyten
Bron: De Makkelijke Keuken

Zelf roze koeken maken

Oven voorverwarmen op 160 °C.

Kwast een muffinvorm (12 holtes) in met boter en bepoeder met bloem. Klop met de mixer de boter met de suiker 5 minuten lang tot zacht en romig. Rasp met een fijne rasp de schil van de schoongeboende citroen erboven en klop erdoor. Voeg nu een voor een de eieren toe, blijf kloppen tot elk ei is opgenomen.

Zeef bloem en zout erboven en spatel erdoor. Vul de muffinvorm tot ± de helft met het luchtige deeg. Dek af met een vel bakpapier en leg er een platte bakplaat op, dat houdt het rijzen tegen; we willen koeken, geen cakejes. Bak 18 minuten in de oven. Haal bakplaat en papier eraf en geef de bleke bietjes nog 2-3 minuutjes. Niet te lang, dan worden ze droog.

Laat helemaal afkoelen.

Glazuur:

Prak het rood fruit fijn met een vork, duw door een theezeefje om de pitjes tegen te houden. Doe de poedersuiker in een andere kom en roer er beetje bij beetje net zoveel dikkig, rood sap doorheen tot een stevig, roze glazuur.

Verdeel direct met de achterkant van een lepel uit over de koeken. Laat
opstijven.

Tips:

  • Boter en eieren op kamertemperatuur, anders gaat de boel schiften.
  • Kant-en-klaar citroenrasp uit een potje is niet te ver- gelijken met zo’n aromatisch snufje versgeraspte citroenschil. Alleen nooit het wit meeraspen, dat is bitter.
  • Geen zelfrijzend bakmeel of bakpoeder nemen, het is juist de bedoeling dat ze niet te veel rijzen.
  • Bakpapier voorkomt dat het deeg vastplakt aan de bakplaat erbovenop.
  • Roze glazuur kan ook met rode limonade, bessen-, cranberry of zelfs bietensap. Opstijven gaat het snelst in de koelkast, maar dan wordt wel de glans minder.
Kookboek De Makkelijke Keuken Karin Luiten
Bron: De Makkelijke Keuken

De Makkelijke Keuken van Karin Luiten (Nieuw Amsterdam) is vanaf 1 oktober te koop voor €24,99.

Het vermijden van koken uit pakjes of zakjes is voor Karin Luiten al eerder de reden geweest om kookboeken te gaan schrijven. Het is nonsens om na je drukke (werk)dag ‘lekker makkelijk’ een kant-en-klare maaltijd op te warmen, omdat je denkt dat koken een aanslag is op jouw vrije avond.

Koken hoeft helemaal niet zoveel tijd in beslag te nemen, en dat issue weet Karin in haar nieuwe kookboek maar al te goed te herroepen. Het kookboek bestaat uit maar liefst 200 smakelijke klassiekers, die stuk voor stuk makkelijk te bereiden zijn.

Meer toffe koekjes om zelf te bakken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.