Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 25 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Kip Siam uit Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes

Met ‘Wereldgerechten’ bewijst Karin Luiten voor de twintigste (!) keer dat koken zonder pakjes en zakjes alleen maar voordelen heeft. Dit keer rijken haar recepten van Spanje tot Nigeria en Mexico. Wij mogen haar recept voor Thaise Kip Siam vast delen.

Karin: ”Eén van de populairste pakjes van Nederland. Onbegrijpelijk, want er zit vooral zetmeel, suiker en zout in. Typisch Thaise smaakmakers als citroengras, vissaus, limoen, pepertjes, kokosmelk en koriander schitteren door afwezigheid. Voor een ander kookboek (Slim zónder pakjes & zakjes) verzon ik al eens een alles-in-één-pan-ovenversie, maar deze is weer heel anders. Ik hou het lekker makkelijk voor je, met wokgroente en currypasta.”

Makkelijke roze koeken zonder pakjes en zakjes (van Karin Luiten)

Kip siam
Bron: Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes

Kip Siam

  1. Voor de marinade: hak de rode peper (zonder zaadjes), gember en knoflook fijn. Meng met de rest. Snij de kip in blokjes, doe samen met de marinade in een ziplockzakje en leg 1 uur (of langer) in de koelkast.
  2. Zet alvast de rijst op in kokend water met zout.
  3. Rooster de cashewnoten goudbruin in een hapjespan met een drupje olie. Hou apart.
  4. Verhit een scheut olie in diezelfde hapjespan. Roerbak de kip 2 minuten. Hou apart.
  5. Bak nu op hoog vuur de currypasta 1 minuut. Voeg de wokgroenten toe en roerbak 2 minuten.
  6. Giet kokosmelk, vissaus en limoensap erbij. Kneus de sereh en doe erbij.
  7. Voeg de kip weer toe. Laat onder een deksel 10-15 minuten zachtjes sudderen tot de rijst gaar is. Proef!
  8. Snij intussen de lente-ui in ringetjes en hak de koriander grof.
  9. Serveren: bestrooi de kip met cashewnoten, lente-ui en koriander. Serveer de rijst erbij.

Tips:

  • Pandanrijst is lekker geurige rijst. Maar jasmijnrijst, basmatirijst of andere rijst kan ook.
  • Die marinade geeft een enorme boost aan de kip, maar bij tijdgebrek: kruid de kip alleen met zout en peper en ga meteen bakken. Zelfs dan is dit gerecht nog lekker.
  • Te pittig? Lepeltje suiker erdoor. Te flauw? Meer limoensap en/of vissaus.
  • Geen groenecurrypasta in huis maar wel rode? Kan ook.
  • Snel groenecurrypasta zelf maken: pureer 3 groene pepers, 1 sereh, 2 sjalotten, 2 eetl gemberrasp, 2 knoflooktenen, 2 theel korianderpoeder, 2 theel komijn, rasp en sap van 1 limoen plus zout.
  • I.p.v. wokgroente: denk aan kool, paprika, rode ui, prei, sugarsnaps, peultjes en/of taugé.

Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes is nu (online) te koop. 

Meer Thaise recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.