Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 4 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

De Kookboekenweek is los! En dít is het Gouden Kookboek van 2022

Het is weer Kookboekenweek! Van 4 t/m 13 november worden alle kookboeken in het zonnetje gezet. Als vanouds wordt de feestweek afgetrapt met de bekendmaking van Het Gouden Kookboek. Benieuwd wie er dit jaar met de winst vandoor gaat? Lees gauw verder om te achterhalen wie zichzelf auteur van Het Gouden Kookboek 2022 mag noemen.

Van een boek over tofu tot een wildplukgids en ‘n verzameling van Irakese recepten: de shortlist bestond dit jaar uit een bonte mix met uiteenlopende invalshoeken. De vijf auteurs van deze Zilveren Kookboeken (toevallig allemaal vrouwen) hoeven nu niet langer in spanning te zitten wachten. Het Gouden Kookboek 2022 is inmiddels uitgereikt en het prachtige Van Boven in het Wild van Yvette van Boven gaat er met de winst vandoor.

Het Gouden Kookboek van 2022

De vakjury van het Gouden Kookboek 2021 werd ook dit jaar aangevoerd door Nadia Zerouali. Daarbij kreeg ze hulp van Casper van Dijk (boekverkoper, met als specialisatie kookboeken), Jonneke de Zeeuw (culinair publicist en influencer), Bart van Aken (boekverkoper van het jaar in 2013, zaakvoerder van catering Chère Jeanne) en Sarriel Taus (eigenaar van restaurant Droog) om te bepalen wie dit jaar het beste kookboek van Nederland en Vlaanderen heeft gemaakt.

Vijf kookboeken belandden op de shortlist en streden uiteindelijk om die felbegeerde titel van Gouden Kookboek. Dat waren: Noomi van Sara Shawkat, Tofu van Emma de Thouars, Van Boven in het wild van Yvette van Boven, Java van Maureen Tan en Cuisine Carine van Karin Gaasterland.

Yvette van Boven mag haar boek nu dus het beste kookboek van 2022 noemen. Ze ontving die prijs trouwens al eerder, in 2020, voor haar kookboek Home Made Basics. Vorig jaar won Seppe Nobels met Een Kookboek.

Over de winnaar

Van Boven in het Wild is deels herbarium (met prachtige foto’s door Yvette’s man Oof Verschuren), deels eetbare-plantengids én een receptenboek. Yvette leert je de meest voorkomende lekkere wilde plantjes te herkennen (ze verzamelde er 50 in het boek). Ook vertelt ze je waar ze naar smaken én laat je zien hoe je ze kunt verwerken in een heerlijk gerecht.

Het boek staat vol met spannende wilde pizza’s, lekkere drankjes, salades en groentegerechten, soepen en stoven, pasta’s, broden, zoete gerechten, bloemenboter, kazen en nog veel meer. Yvette kookt bijvoorbeeld een vijgenblad panna-cotta, daslooklaagjesbrood, of een groene graansalade met allerlei wildpluksels.

Culy ging ter gelegenheid van de lancering van haar boek onlangs nog mee wildplukken met Yvette in Amsterdam-Noord. Zie daar maar eens níét geïnspireerd van te raken:

Wildplukken met Yvette van Boven: “Ik vind het heel leuk om gratis eten te plukken!”

De Kookboekenweek 2022 is nú van start, en duurt t/m 13 november. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.