Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 14 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Groene graansalade met linzen, tomaat & ei (van Yvette van Boven)

Dat je met gratis ingrediënten die gewoon in de buurt – tussen de stoeptegels – groeien verrukkelijke gerechten kan maken, weet Yvette van Boven allang. In haar nieuwe boek Van Boven in het wild doet ze al haar tips over wildplukken uit de doeken. Ze laat je ook zien wat een lekkere recepten je ermee maakt. Zoals deze groene graansalade met linzen, tomaat en ei.

Yvette: “Dit is zo’n gerechtje dat ik maak van restjes: restje granen of rijst over, restje kruiden, handje bladgroen. Het is eigenlijk geen recept maar een manier om de koelkast te legen en tegelijkertijd een voedzame lunch te maken. Dit zijn eigenlijk mijn lievelingsgerechtjes.

Ik eet zo’n bordje als dit bijna elke week wel een paar keer. Steeds een beetje anders. Dit is mijn fancy versie: met avocado. En dus zonder olie, want avocado is vet genoeg.

Overigens, over die avocado: net als vlees en vis eet ik het spaarzaam, ik weet dat het van ver moet komen en dat er belachelijk veel water nodig is om ze te kweken, maar ik vind avocado’s zo gruwelijk lekker dat ik mezelf er af en toe een gun.

In de dressing gebruik ik de avocado ook in plaats van olie. Gebruikt u geen avocado, bind de dressing dan met yoghurt, koolzaad- of olijfolie.”

Wildplukken met Yvette van Boven: “Ik vind het heel leuk om gratis eten te plukken!”

Groene graansalade Yvette van Boven
Bron: Oof Verschuren

Groene graansalade met linzen, tomaat & ei

Kook de granen of rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, laat rijst uitgespreid op een bord uitdampen, ik spoel granen, zoals parelgort, na het koken af met koud water, dan zijn ze meteen klaar voor gebruik.

Hak de kruiden fijn. Meng de helft al door de granen en draai de andere helft met de jalapeño, een deel van het limoensap en de -rasp met de helft van de avocado in de keukenmachine of blender tot een gladde groene saus. Breng met zout en peper op smaak. Proef of er meer limoensap bij moet. Verdun met een scheutje water als het te dik wordt.

Meng een deel van de dressing met de bonen of linzen door de granen, verdeel de graansalade over 2 kommen. Meng een lepel dressing door de tomaten en schep ze erop. Halveer het ei, snijd de overgebleven avocadohelft in de lengte in plakjes en verdeel ze erop, druppel de laatste groene dressing erbij en serveer bestrooid met krokante zaden erop en parten limoen erbij.

> Van Boven in het wild (Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop voor € 34,95. 

Meer recepten van Yvette van Boven:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.