Auke Sprangers
Auke Sprangers Recepten 24 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Scrambled tofu met crispy chili uit Tofu van Emma de Thouars

Het was hét kookboek dat uit het niets een vaste aanstelling kreeg in de kookboekencollectie van menig thuiskok. En da’s niet heel gek: Amazing Asia – en erna de Vega-editie – van Emma de Thouars maakte je meest gedroomde Aziatische gerechten in één klap geschikt om helemaal zelf, in je uppie, te maken. En jawel, daar is boek nummer 3: deze keer volledig in het teken van Emma’s – en onze – grote liefde tofu. Wij mogen alvast het recept voor scrambled tofu met crispy chili verklappen.

Tofu

Het boek bewijst maar weer: tofu is toch nog vaak onterecht underrated. Zoals Emma zelf vertelt in het intro: “Een heel boek over tofu, ja echt. Als ik mensen vertel waar ik mee bezig ben, krijg ik veel verbaasde gezichten. Het lijkt iedereen vooral moeilijk om zoveel recepten met tofu te bedenken, een ingrediënt waar veel mensen niet van weten wat ze ermee aan moeten.”

Alle soorten en maten

Zoals ook in haar eerdere boeken, lezen niet alleen de 40 recepten, maar eigenlijk gewoon alles lekker weg. En ook dat maakt het koken een stuk makkelijker. We krijgen tips voor in de voorraadkast, hoe zelf tofu te maken, tofu als voorgerecht of als masterpiece, zoete, sauzige en niet zo sauzige varianten. Speel je het complete boek uit, dan zou je tofu haast op je cv toe kunnen voegen.

Is jouw favoriete weekendontbijt brood met roerei? Doe als Emma, en wissel je eieren ‘s in voor tofu. Essentiële tip: neem wel zachte tofu, die heeft dezelfde structuur als een perfect baveuse roerei.

Scrambled tofu
Bron: Studio Unfolded

Scrambled tofu met crispy chili

Snijd de plakken brood zo recht mogelijk af zodat ze mooi gelijkmatig garen. Verhit een paar eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin het brood in een paar minuten goudbruin. Als je toch niet goed hebt gesneden, druk dan de delen die wit blijven aan met een spatel of keukentang. Haal uit de pan en leg met de gebakken kant naar boven op 2 borden.

Verbrokkel intussen de tofu in een kom. Veeg de pan schoon en verhit de crispy chili erin tot je ziet dat hij iets vloeibaarder wordt en begint te borrelen. Voeg de tofu, het zout en de zwarte azijn toe en laat het geheel een paar minuten pruttelen. Als het goed is komt er vocht uit de tofu, zorg dat dit vocht allemaal weer verdampt.

Hak intussen de bieslook, bosui en/of koriander (inclusief steeltjes) fijn. Schep de tofu op het brood, maak af met de bieslook, bosui en/of koriander en serveer.

Tofu Emma de Thouars

> Tofu van Emma de Thouars (Nijgh & Van Ditmar) is (online) te koop voor € 23,99

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.