Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 15 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Wat is het verschil tussen ginger beer en ginger ale?

“Maar zit er dan alcohol in ginger beer?”, horen wij weleens. Hoewel inmiddels algemeen bekend is dat dat niét het geval is, lijkt er toch wat onduidelijkheid te hangen rond deze inmiddels populaire frisdrank. Want als het geen echt bier is, waarom heet het dan ginger beer? En wat is dan het verschil met ginger ale?

Of we het nou hebben over ginger beer of ginger ale, wij zijn maar al te blij dat gember tegenwoordig geen vreemde smaak meer is. Maar zoals het echte foodies betaamt, zijn wij nieuwsgierig naar het verschil tussen deze twee frisdranken. Net zo benieuwd? Wij gingen op onderzoek uit.

Ginger beer vs. ginger ale: dit is het verschil

Ginger beer

Laten we beginnen bij ginger beer. Hiermee is het oorspronkelijk allemaal begonnen, en wel in de 19de eeuw in Engeland. Traditioneel werd gember gefermenteerd en met een mix van water en suiker gebrouwen. Het resultaat was een gemberbier met 11% alcohol (en ja, daarvan komt dus het woord beer in ginger beer!).

De meeste hedendaagse en commerciële ginger beers zijn echter non-alcoholisch. Kenmerkend voor ginger beer is dat het vrij scherp (en lichtpikant) smaakt vanwege van het fermentatieproces. Hierdoor is het prima op zichzelf te consumeren, of in traditionele cocktails als Dark & Stormy of Moscow Mule. En nu we het toch hebben over gemberbier, marineer er dan eens deze chicken wings mee voor op je barbecue. Heerlijk!

Ginger Beer can

Ginger ale

Ongeveer een halve eeuw later kwam ginger ale op de markt. Ginger ale is echt meer een frisdrank – de basis bestaat uit koolzuurhoudend water en suiker en de gember wordt pas later toegevoegd als smaakmaker. Er komt aan de productie van ginger ale geen fermentatieproces te pas, hierdoor is de smaak iets zachter en minder uitgesproken. De milde en zoete smaak is iets toegankelijker voor kinderen of voor in cocktails waarin de gembersmaak niet té overheersend hoeft te zijn (zoals deze Oriental Auguste cocktail met cognac en sereh).

Kortom: wil je een drankje met extra kick? Ga dan voor een ginger beer. Ben je wel voorstander van een vleugje gember, maar niet té uitgesproken? Neem dan een ginger ale. Proost!

Meer met gember?

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Wat is het verschil tussen ginger beer en ginger ale?
Sluiten