Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 19 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

5 vragen aan Yvette van Boven: ‘Ik kan alles, door elkaar en op elk moment van de dag, eten’

In Culy’s nieuwe rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Yvette van Boven. Ze is vanaf dinsdag weer te zien met een nieuwe reeks van haar tv-programma De Streken van Van Boven op NPO2.

5 (culinaire) vragen aan Yvette van Boven

Wie is er niet dol op Yvette van Boven? Van haar boeken en haar columns tot aan haar podcast en haar tv-programma’s; van Yvette worden we altijd blij (en hongerig). Vanaf dinsdag 23 mei start weer een nieuw seizoen van De Streken van Van Boven. In dat NPO2-programma gaat Yvette op zoek naar de oorsprong van Nederlandse gerechten en eetgewoonten; van Limburgs zuurvlees tot aan onze snackcultuur en Chinees-Indische restaurants.

Culy stelde alvast vijf  vragen aan Yvette over haar culinaire voorkeuren – en ontdekte zo dat ze een hekel heeft aan truffelmayonaise.

1. Yvette, wat is het lekkerste dat je deze week hebt gegeten?

Yvette: “Een prachtig bordje gerookte zalm en heek van Oof (Yvette’s man, Oof Verschuren, red.). We waren in Ierland, Oof heeft de kunst van koud roken helemaal onder de knie, het is een lang proces, de hele zijdes van de vissen mooi schoon maken, zouten en op smaak brengen, lang marineren, daarna lang drogen en dan lang roken op lage temperatuur. Dat doet hij buiten in de tuin in de barbecue.

De volgende dag haalt hij ze eruit en pakt hij ze goed in. Helemaal ingepakt laat hij ze nog eens 24 uur rusten zodat de rooksmaak helemaal in de vis kan trekken. Hij fileert ze daarna flinterdun en serveert ze prachtig uitgewaaierd op een bord. Beetje citroenrasp, -sap en verkruimelde roze peperbessen erover en je hebt het allerlekkerste bordje vis uit je leven. Ik vind het te gek dat hij zich deze hobby heeft toegeëigend. We hebben nu heel vaak krankzinnig lekkere vis in de koelkast. Wacht, ik pak er even een foto bij.”

Bordje gerookte zalm en heek van Oof Verschuren
Bordje gerookte vis van Oof / Bron: Yvette van Boven en Oof Verschuren

2. Wat is je gekste eetgewoonte?

Ik kan alles, door elkaar en op elk moment van de dag, eten. Misschien komt dat door het werken in de horeca van vroeger. Dat je al ‘s morgens vroeg grote pannen vol stoofvlees opzet, knoflook hakt en daarna het ijsdessert moet proeven op smaak; maar ik kan echt letterlijk een zak drop en een haring door elkaar eten en er niet misselijk van worden. Ik hou gewoon heel erg van eten.”

3. Wat is de beste kooktip die je ooit kreeg, en van wie kreeg je die?

“Je kunt alleen goed koken door veel te oefenen. Een gerecht heel vaak bereiden, leert je zo veel. Niet alleen leer je het gerecht zelf echt goed te maken, je leert ook hoe de pan reageert, hoe de warmte werkt, wat het doet: te hoog of te laag vuur, alle verschillen zullen je uiteindelijke gerecht een andere uitkomst geven. Maak gewoon fouten (dacht je nou echt dat ik alles in een keer kon?), gooi het weg als het echt mislukt is en begin opnieuw. Laat de moed nooit zakken.

Iedereen kan koken, maar echt niet van de een op de andere dag. Door het veel te doen leer je hoe smaken, texturen en ingrediënten werken. Mijn beste leerschool was in de keuken van ontbijt-, lunch en cateringbedrijf de Peppermint in Den Haag. Ik mocht daar dagen en nachten leren en oefenen, het constant herhalen van dezelfde handeling – met name voor grote cateringen. Die routine en handigheid: dat heb ik daar geleerd, ik was begin 20.”

4. Welk ingrediënt of gerecht vind jij overgewaardeerd?

“Alles met truffel, behalve een echte kwaliteitstruffel zelf. Producten als truffelolie en truffelmayo vind ik echt heel erg vies. Ze smaken armoedig en naar goedkope parfum: veel te vol en overweldigend en dat doet de echte truffel totaal geen eer aan. De fijne, onbetaalbare, chique smaak van een échte truffel, zo overvloedig en flinterdun over een bord pasta geschaafd in een restaurant in Italië: dát is truffel! Al die producten met nep-truffelsmaak vind ik een regelrechte belediging, zo leer je mensen totaal verkeerde smaak aan. Het zou verboden moeten worden.”

5. Wat is je favoriete snack als je lekkere trek hebt?

“Eind van de dag kan ik echt grazen in de keuken, net op dat moment vlak voor het eten. Ik hou van kleine hapjes als dolma’s, gewoon uit blik, een blikje schelvislever of bliksardientjes op melbatoastjes met heel veel versgemalen peper, ik hou van een handje zoute pinda’s of cashewnoten, Kalamata olijven, een paar afgesneden plakjes Parmezaanse kaas uit de koelkast. Niks bijzonders, allemaal dingen die ik – voor dit doel – altijd wel in huis heb. Als ik alleen thuis ben, kan ik zoveel grazen dat ik verder geen honger meer heb en dan genoeg heb gegeten.”

6. Bonusvraag: wie moet deze rubriek de volgende keer beantwoorden?

Emma De Thouars! Emma heeft net een noedelboek uit en ik mocht heel veel proeven. Ze kwam lang bij mij logeren in Ierland toen ze midden in het maakproces zat. Wow, wat een hoop heerlijke dingen aten we. Het was een groot feest. Uit al haar andere boeken heb ik veel gekookt, ze doet dingen toch weer net anders dan ik en daarom is het zo tof om van elkaar te leren. Ze is ook nog eens heel bijzonder leuk en grappig.”

> Een nieuwe serie van de Streken van Van Boven is vanaf dinsdag 23 mei om 20.25 te zien op NPO2. 

Meer lezen? Onlangs stelden we ook al vijf culinaire vragen aan Alison Roman. En natuurlijk vind je op Culy ook heel veel recepten van Yvette van Boven

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.