Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 10 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Bijzondere feestdagen: dit zijn de culinaire kersttrends van 2020

Hoe we kerst dit jaar precies kunnen gaan vieren, is voor de meeste mensen nog onzeker. Mogen we met de hele familie rondom een grote kersttafel, of moeten we creatieve oplossingen gaan bedenken om elkaar te kunnen zien? Toch durven we al voorzichtig aan kerst te denken en alle manieren waarop we er toch iets heel speciaals van gaan maken, corona-crisis of niet. Maar wat gaan we dan eten & drinken? En hoe tuigen we de kerstboom op dit jaar? Culy spot: de culinaire kersttrends van 2020.

De culinaire kersttrends van 2020

Tafelstyling en kerstboomversiering

De gekste kerstballen en kerstboomversiering zien we tegenwoordig voorbijkomen. En daarin is – halleluja – een grote rol weggelegd voor food. Wij zetten de grootste trends voor je op een rijtje.

  • Wijn & drank in de boom

Een beetje wijnfan hangt zijn kerstboom dit jaar vol met kerstballen en kerstversiering in de vorm van wijn. Van miniatuur glaasjes rode wijn tot flesjes rosé of zelfs hele wijn-en-kaas-plankjes. Maar ook flesjes tequila, gin,

  • Gebak & brood

Komt het doordat we in corona-tijd met z’n allen massaal bananenbrood en zuurdesembrood zijn gaan bakken? Dat is gissen. Maar kijk niet raar op als je binnenkort kerstbomen ziet die zijn volgehangen met stokbroden, madeleines (gespot bij Sissy Boy) en – daar is ‘ie weer – de croissant.

  • Hollandse specialiteiten

Goudse kaas, tompoezen, kroketten: het is Hollands glorie wat je dit jaar in je boom kunt hangen. Én op tafel kunt zetten, want het kaasplankje belooft dit jaar extra veel aandacht te krijgen.

  • Luxe delicatessen

Ook luxe delicatessen als Parmaham, blikjes kaviaar, oesters zijn vertegenwoordigd in de kerstboom dit jaar. Voor alle foodies voor wie het niet luxe genoeg kan.

  • Groenten

Ben je helemaal fan van Flavour, het nieuwe boek van Yotam Ottolenghi? Dan zul je verheugd zijn dat je je kerstboom helemaal met de favoriete groenten van Ottolenghi kunt optuigen. Bundeltjes groene asperges, tomaten, de peen, de paprika, de artisjok en Ottolenghi’s geliefde citroen en granaatappel: ze zijn dit jaar allemaal vertegenwoordigd op de kerstafdeling.

Kersttrends voor eten & drinken

Wat gaan we dit jaar eten en drinken met kerst? Hoewel de invulling van de feestdagen voor iedereen dit jaar nog onzeker is – dat hangt voor een groot deel samen met de corona-maatregelen en de bewegingsvrijheid die we zullen hebben – zijn er wel al wat stevige trends te ontwaren.

  • Focus op mooie dranken

De crisis zorgde er al voor dat we met z’n allen meer wijn en drank online gingen bestellen. Immers: als je niet gezellig een glaasje kunt drinken in de horeca, dan maar thuis genieten. Ook met de feestdagen pakken we dit jaar uit en zullen we iets meer geld uitgeven aan mooie wijnen, bieren en andere dranken. Ook zullen we ons meer verdiepen in het maken van mooie wijn-spijs combinaties of andere food & drink pairings.

> Lees ook: Met het boek Wijnfestijn leer je precies hoe je heerlijke wijn-spijs combinaties maakt

  • Alcoholvrije opties

Alcoholvrije drankjes zijn daarnaast ook nog steeds een flinke trend. We zien al steeds meer goede, alcoholvrije wijnen en biersoorten op de markt komen. Voor alcoholvrije cocktails zijn we fan van de alcoholvrije spirits van Lyre’s.

  • Groente als ster van de tafel

Al een paar jaar zijn we ons steeds meer gaan realiseren dat het helemaal niet hoeft, zo’n grote vogel of ander gebraad op tafel met kerst. Een vegetarisch of veganistisch kerstdiner is dus al eventjes een kersttrend, maar we verwachten dat deze trend in 2020 nog steviger gaat doordreunen. Daar komt natuurlijk bij dat kookgoden als Jamie Oliver en Yotam Ottolenghi allemaal inmiddels – hoe handig! – fijne kookboeken met groenten in de hoofdrol hebben uitgebracht. Denk aan Jamie Oliver’s VEG en Ottolenghi’s Flavour. Kijk alvast eens naar onze vegetarische kerstrecepten voor inspiratie.

  • Klassieke kerst

Een klassieke kerst is eigenlijk elke kerst weer in de mode, maar in een onzekere tijd die ons niet in de koude kleren is gaan zitten, verlangen we misschien wel meer dan ooit naar een (kerst)feest van herinneringen. Een klassieke kerst dus, zoals je ‘m ook in films ziet.

  • Een duurzame & lokale kerst

Als de coronacrisis ons iets heeft duidelijk gemaakt, is het wel hoe belangrijk we het vinden om onze locals te steunen. Ook met kerst zullen meer mensen dit jaar eens goed rondkijken in de buurt en hun boodschappen doen bij lokale ondernemers. Ook no-waste koken hoort bij die duurzame blik op kerstmis, zo zullen wij bijvoorbeeld deze carpaccio van broccolistronk op tafel zetten.

Carpaccio van broccolistronk
Bron: Chantal Arnts voor Eetlust magazine

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.