Melvin Sturm
Melvin Sturm Culinair nieuws Gisteren
Leestijd: 2 minuten

De worstmakers van Brandt & Levie lanceren een vegan worst op basis van rijst (!)

De worstmakers van Brandt & Levie zijn terug met een nieuwe worst. En nee, dat is niet een nieuwe variant van hun bekende droge worsten. Dit keer gooien ze het over een hele ander boeg en presenteren ze samen met de Rotterdamse hotdog specialist Chez Jan hun eerste vegan worstje.

We horen je denken: een vegan worst, zo bijzonder is dat toch niet? In het geval van Brandt & Levie wel. De worstmakers hebben hun bedrijf ooit opgericht omdat ze veel mis zagen gaan in de vleesindustrie. Met de intentie om dat aan de kaak te stellen, produceren ze sinds 2011 vleesproducten van eerlijk vlees van goed gehouden Nederlandse varkens.

Culy ontdekt… workshop worst maken met Brandt & Levie

Hotdog van rijst

Innoveren en voorlopen op de maatschappij staat daarbij hoog in het vaandel. Een vegan worst kon daarom ook niet achterblijven. Twee jaar lang onderzochten, testten en proefden de worstmakers allerlei varianten om uiteindelijk tot een product te komen dat aan hun eigen – hoge – standaard voldoet. Het worstje is een 100% vegan hotdog die gemaakt is van plantaardige producten.

Als hoofdbestanddeel is voor deze hotdog een basis van West-Europese tarwe en rijst (!) gebruikt, wat door de eiwitten en textuur flink in de richting van een hotdog van vlees komt.

Net als de andere hotdogs van Brandt & Levie wordt deze plantaardige worst gerookt op beukenhout. De smaak wordt verder bepaald door de melange van kruiden en specerijen van de originele vleesworst, zodat het de umamismaak benadert die iedereen kent van vlees. En mooi meegenomen: ook bevat de worst 47% minder kcal en 64% minder vet dan de vleesvariant.  

Crowdfundingcampagne voor de vegan Brandt & Levie worst

Voor dit project zocht het bedrijf hulp van investeerders via een crowdfundingsactie. Binnen de kortste keren haalden ze ruim 700.000 euro op om hun eerste vegan worst te ontwikkelen. Brandt & Levie heeft namelijk een missie. Ze willen bewerkstelligen dat in 2028 minimaal de helft van de worst die in Noord-Europese huishoudens wordt gegeten, afkomstig zijn van niet-industrieel geproduceerd vlees. In Jip en Janneke-taal: dat zijn dus biologische- of vegan producten.

In 2019 experimenteerden de worstmakers al met een gedeeltelijk plantaardige worst. Ze lanceerden een hybride knakworst die voor een derde uit biet en kikkererwten bestond, aangevuld met varkensvlees. Nu is het het vegan-zusje daarvan geboren dat volledig plantaardig is.

Plantbased hotdog Brandt & Levie
Food Cabinet

Waar is deze vegan hotdog te koop?

Wie de plantaardige hotdog wil proberen, kan op veel verschillende locaties terecht. Zo werkt Brandt & Levie hiervoor samen met Chez Jan; dat met zijn hotdogconcept deze festivalzomer meer dan 50 landelijke festivals bestiert. Ook op vaste locaties van Chez Jan is de plantbased hotdog verkrijgbaar, zoals bij Station Bergweg in Rotterdam. Vanaf augustus is ‘ie ook beschikbaar via online supermarkt Crisp.

Worstmakers van Brandt & Levie
Bron: Food Cabinet

Meer plantaardige-inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.