Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Pasta in de zomer? Tuurlijk! 7x recepten voor een zomerpasta om van te dromen

Pasta geen zomervoer? Onzin vinden wij! Hoe vaak verlang je ‘s winters niet naar die Italiaanse maaltjes waar de zon weer van gaat schijnen? Inderdaad: de zomer roept om pasta. We verzamelden daarom onze favoriete zomerpasta’s voor je! Zo waan je je direct in een warm Italië.

Je moet tenslotte toch zelf de slingers ophangen!

7x recepten voor een zomerpasta om van te dromen

Met deze pasta’s waan je je direct – hoe cliché ook – in la dolce vita.

1. Spaghetti met tonijn, chilipeper en kappertjes

Picture this: een warme zomerdag waarop je al een beetje rozig het terras af komt rollen. Eenmaal thuis bedenk je je dat het ook bijna etenstijd is. Niks in huis? Dat kennen we bij Culy niet. Deze voorraadkastpasta is makkelijk, zeer smaakvol én de zomerpasta waar je elke dag zin in hebt.

spaghetti met tonijn
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

> Naar recept: spaghetti met tonijn, chilipeper en kappertjes

2. Spaghetti al limone

Als er een pasta is die zomer schreeuwt is het wel spaghetti al limone. Deze citrusbom laat op elke grauwe dag de zon schijnen. Klinkt zweverig, maar probeer het zelf maar eens. Ook ideaal: deze pasta is zomer op je bord, maar ligt ook binnen 15 minuten op je bord. Een godenmaal alom.

Spaghetti al limone zomerpasta
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: spaghetti al limone

3. Orecchiette met sardines, salie en citroen

Er is een reden waarom half Nederland ‘s zomers naar Italië trekt. Eén vanwege het weer, maar twee ook voornamelijk vanwege het eten. Waarom zou je jezelf thuis dan geen lekker bord pasta voorschotelen in de zomer? In principe is elke pasta geschikt om elke dag te eten, maar we begrijpen dat je ‘s zomers niet graag naar paddenstoelen en rode wijn grijpt. Vis? Op en top zomer. Deze orecchiette met sardines en citroen maakt deze zomer de pastazomer van je dromen.

Orecchiette pasta recept / weekmenu
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: orecchiette met sardines, salie en citroen

4. Spaghetti vongole

Een Italiaans terras, net iets te gladde obers, een groot glas Aperol of knisperend wit voor je neus en veel krijsende Italiaanse bambini rondom (want wanneer gaan die kinderen zich ooit vermaken met een kleurplaat?). Maar wie doet jou wat? Je zit te wachten op je spaghetti vongole. Goed: vandaag wellicht niet en moet je ‘m thuis uit de pan schudden, maar doe dan bij de eerste hap je ogen even dicht. Geen krijsende kinderen, maar wel de pasta zomer waar je zo op hoopte. Win win!

zomerpasta pasta zomer spaghetti vongole
Culy.nl

> Naar recept: Spaghetti vongole

5. Spaghetti met saus van groene olijven en véél kruiden

Zomer betekent niet alleen pasta, maar ook een uitpuilende moestuin waar je op een gegeven moment even niet meer van weet wat je ermee moet. Daar zijn wij om je uit de brand te helpen! Pasta! En wel met een saus van groene olijven en véél kruiden. Heb je nog meer overschot in je tuin? Maak dan wat extra saus. Deze is namelijk ook erg lekker bij een biefstukje van de barbecue of een bol burrata. Kijk: dat is een zomerpasta waar je iets aan hebt.

spaghetti met groene olijven en kruiden
Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Spaghetti met saus van groene olijven en véél kruiden

6. Tagliatelle met mosselen, chorizo en limoen

Oké, we geven toe: officieel eten we pas mosselen zodra de ‘r’ in de maand is, maar tegenwoordig zie je al vanaf het begin van de zomer mosselen op de menu’s verschijnen. En ja, ook wij hebben als de zon schijnt zin in alles dat uit de zee komt. Ook mosselen! Deze pasta is opnieuw zomer op je bord door dat frisse van de limoen. Goed om te weten: je kunt de limoen hier vervangen door citroen mocht je ‘t niet in huis hebben.

pasta met mosselen, chorizo en limoen pasta zomer zomerpasta
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Tagliatelle met mosselen, chorizo en limoen

7. Spaghetti aglio e olio

Wie zegt er nu nee tegen een bord aglio e olio. Dit is zo’n zomerpasta die vanwege zijn eenvoud de perfecte pasta voor de zomer is. Hij is niet per se heel fris, maar je hoeft niet veel te verwerken. En ook dat is lekker als de mussen van het dak vallen. Dan heb je geen zin in lastige gerechten met veel smaken en toeters en bellen. Een goed bord pasta, glaasje fris en je bent helemaal het heertje.

Spaghetti aglio e olio
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: spaghetti aglio e olio

Nog meer Italiaanse heerlijkheden om nu te proberen of mee te nemen vanaf je vakantieadres:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.