Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 16 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Tof: Le Seitanist maakt het lekkerste vegan vlees van seitan

Veganisten kennen het waarschijnlijk al lang: seitan. Deze populaire vleesvervanger komt uit Japan, waar ze het al honderden jaren kennen, maar is hier nog relatief nieuw. Seitan wordt gemaakt van tarwemeel dat steeds wordt uitgespoeld in water tot er een deeg van tarwe-eiwit overblijft. Dit wordt gekookt en daarna meestal gebakken. Duidelijk niet glutenvrij, maar wel erg lekker. O, én vol eiwit en ijzer.

Door de sponzige structuur lijkt seitan vrij veel op vlees, en verschillende grote en kleine bedrijven maken daar gretig gebruik van. Zo ook Le Seitanist, dat zichzelf trots presenteert met de slogan ‘reinventing seitan since 2014′.

Seitan van Le Seitanist

Brein achter Le Seitanist is Janko, die woont in Gent en al zijn producten zelf maakt. Lekker lokaal dus! Hij heeft een enorm hart voor veganisme en duurzaamheid, maar ook voor smaak, en is dus constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe smaken door steeds andere specerijen toe te voegen.

Heeft hij een nieuwe perfecte combinatie gevonden, dan krijgt die de naam van een belangrijk persoon uit de geschiedenis – de vormgeving van zijn ‘vlees’ is dan ook heerlijk ouderwets.

Zo is er bijvoorbeeld ‘Le Leonardo, een allround seitanworst met de aroma’s van het goede Italiaanse leven’. In de Italiaanse worst vind je onder andere oregano en paprika – perfect voor op een toastje bij de borrel. Ook  zijn er chorizoburger ‘Alexander’, aubergineseitan ‘Le Carl’ en ‘Hannibal Kebabarkas’, goed op smaak gebrachte seitan-kebab. Of ga voor ‘Miyamoto, seitan voor krijgers met sesam en zeewier’.

‘Le Jesus’

De smaken zijn bijzonder, maar allemaal even lekker. Sommige varianten zijn in meerdere versies te koop, bijvoorbeeld als burgers, worsten of gewoon als blok. En af en toe zijn er specials, zoals ‘Le Jesus’ met kerst: een potje ‘seitan roast’ met onder andere kastanje, champignons en een just van cranberry’s en vijgen. Voor ieder wat wils, en ook als fervent vleeseter zul je niets missen.

Het vegan vlees van Le Seitanist is op een aantal plekken in België te koop, zoals bij Akker & Ambacht en bij Ohne in Gent, bij Kabas in Mechelen, Content in Leuven en bij Ohne in Zwalm. Maar ben je heel benieuwd en wil je graag een bestelling doen, kun je natuurlijk gewoon contact opnemen. Meer informatie vind je op de Facebookpagina.

Vegan vlees eten doe je hier

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.