Redactie
Redactie Culinair nieuws 5 nov 2014
Leestijd: 2 minuten

Belgische hamburgerhit komt naar Nederland: Ellis Gourmet Burger

Liefhebbers van een authentieke hamburger keken er al langer naar uit: de komst van de Belgische succesvolle hamburger-restaurantketen Ellis Gourmet Burger. En nu komen ze eindelijk ook naar Nederland!

Ruim twee jaar geleden startte een clubje vrienden en burger-enthousiastelingen een eerste vestiging in België. Inmiddels zijn er zeven filialen bij onze zuiderburen!

Rotterdam & Amsterdam

En binnenkort start Ellis Gourmet Burger in Nederland: begin december opent de eerste vestiging in hartje Rotterdam (aan het Stationsplein 49, voor het Centraal Station), twee maanden later volgt een tweede vestiging in Amsterdam.

Als cadeautje aan de stad Rotterdam worden er op de nog geheim gehouden openingsdatum, in de eerste week van december, van 11.30 uur tot 20.00 uur gratis Ellis Gourmet hamburgers geserveerd in het restaurant.

Speciale burgers

Aan de basis van het succes staan topkwaliteit burgers, gemaakt van eerste keus rundvlees met net voldoende vetgehalte om een optimale smaak te garanderen én een à la minute bereiding. Vers gebakken broodjes, verfijnde garnituren, originele bereidingen en een eigentijdse look&feel en presentatie zijn andere pijlers van het concept.

Regelmatig worden chefs van naam en faam uitgenodigd om een signature burger te ontwikkelen die tijdelijk als ‘special’ op de menukaart wordt gezet, zo creëerde sterrenchef Nick Bril (voorheen Oud Sluis/La Chapelle) een eigen burger.

Fast casual dining

Het restaurant speelt in op de trend van fast casual dining. In veel landen is de opkomst van de kwaliteitshamburger niet te stuiten. Bekend in Amerika zijn o.a. Shake Shack, Burger Joint Le Meridien en Bouchon Bakery. In Londen ziin kleinere ketens zoals Byron Burger (met 30 vestigingen in London) en Gourmet Burger Kitchen (met 54 vestigingen in de UK) aan een opkomst bezig.

Waarom ‘Ellis’?

Vanaf eind negentiende eeuw zetten Duitse immigranten vanuit Hamburg via Ellis Island (gelegen voor New York) de eerste voet aan wal. Door hun eeuwenlange handelsrelaties met Esten, Letten, Finnen en Russen hadden ook zij een voorkeur voor rauw gehakt rundvlees.

Het bakken van een steak tartaar was voor hen een volgende stap, en zo introduceerden ze op de Wereldtentoonstelling van 1904 in St. Louis hun innovatie die naar de stad van hun afkomst genoemd werd. Ellis dus! Door de korte baktijd stond de hamburger in de Verenigde Staten al gauw symbool voor snel en goedkoop voedsel.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.