Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 18 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Hoe haal je het meeste uit je specerijen?

Het is niet voor iedereen even duidelijk dat specerijen geen kruiden heten. En andersom. Nee, als we het over specerijen hebben, hebben we het eigenlijk altijd over gedroogde kruiden. Denk aan kaneelstokjes, steranijs, peperkorrels, gedroogde basilicum, paprikapoeder und so fort. Maar hoe haal je daar de meeste smaak uit?

Anders dan hun verse familieleden (kruiden zoals verse munt en bossen basilicum bedoelen we dan…) hebben specerijen hun geheel eigen gebruiksaanwijzing. Zo laat je ze – anders dan met verse kruiden – het beste altijd even mee koken, stoven of bakken met je gerecht. En er zijn meer trucs om er een heleboel meer smaak uit te halen:

Kneus je specerijen

Sommige hele specerijen laat je alleen even meetrekken in die soep, stoof of curry. Om ze er later weer uit te vissen. Denk bijvoorbeeld aan kardemompeulen, laurierblaadjes, limoenblad, steranijs, jeneverbessen (in de zuurkool) of kaneelstokjes.

Om de smaken flink los te laten komen, kun je deze specerijen het beste eerst even kneuzen. Bijvoorbeeld met de platte kant van je mes. Of geef ze een tik in de vijzel. Gebruik je laurierblaadjes of limoenblaadjes, maak daar dan eerst een scheurtje in. Zo komen de natuurlijke oliën uit de specerijen vrij.

Specerijen kneuzen

Maal je specerijen zelf

Hele specerijen (zoals peperkorrels, nootmuskaat en kardemompeulen) blijven langer vers dan de gemalen variant. En dat betekent dat je er meer smaak uit haalt. Gebruik een vijzel om ze te malen of – supertip van Brandt & Levie! – een elektrische koffiemolen.

Bak ze

Ga je gedroogde specerijen gebruiken in een gerecht, leer jezelf dan aan om die eerst kort te bakken. Door ze kort te verhitten, komen de smaken vrij. Een droge koekenpan will do the works. Duurt nog geen minuutje (even roeren met een houten lepel), tot ze een diepere kleur beginnen te krijgen en je neus zich vult met hun lekkere aroma’s.

Bergen specerijen

Maak er kruidenolie mee

Hete olie is de perfecte drager van smaken. Dus maak supersnelle kruidenolie om meer smaak te geven aan je gerechten. Dat doe je door een pan goed heet te laten worden en er een neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) in te verwarmen. Het gaat erom dat de olie een hoog rookpunt heeft en dus flink heet kan worden.

Voeg smaakmakers naar keuze toe aan de hete olie. Denk aan peperkorrels, gedroogde chili, korianderzaad, maar bijvoorbeeld ook laurierblaadjes en hele (ongepelde) tenen knoflook. Laat ongeveer twee minuten meebakken tot je trek krijgt van de geur en haal van het vuur. Schep de specerijen uit de olie en gebruik de kruidenolie bijvoorbeeld voor het bakken van kippendijen, of als basis voor een lekkere curry.

Bewaar ze slim

Die gedroogde chilipepers, kaneelstokjes en peperkorrels kun je beter niet bewaren bovenop je afzuigkap. Of naast de kookplaat. Nee, specerijen gedijen het beste op een koele, donkere plek (don’t we all?).

Ruik aan specerijen om te checken of ze vers zijn

Check ze regelmatig

Check dat kruidenrek van je regelmatig of je je specerijen moet verversen. Die houdbaarheidsdatum hebben ze niet voor niets! Want het is toch zonde als je zo’n goddelijke soep staat te maken, om er later achter te komen dat je muffe nootmuskaat hebt gebruikt? Ruik voordat je ze toevoegt aan je gerecht altijd eerst even of ze nog wel vers en aromatisch zijn.

Gebruik ze als finishing touch

Er zijn ook bepaalde specerijen die je na het bakken nog even over je gerecht gebruikt. Zout en peper zijn natuurlijk de belangrijkste, maar denk bijvoorbeeld ook aan gemalen nootmuskaat (die je zelf raspt van een hele nootmuskaat natuurlijk). Ook lekker als finishing touch zijn pimentón (gerookt paprikapoeder), gedroogde chili, sumak of een snufje za’atar.

Meer over specerijen:

Specerijen gebruiken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.