Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 8 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Zelf zwarte knoflook maken doe je in… een rijstkoker!

Zwarte knoflook is een geweldige manier om eten te voorzien van umami en diepte. Wij vinden het een heerlijk ingrediënt in saladedressings, op pizza’s, in hummus of in mayonaise. Maar kun je zwarte knoflook ook zelf maken?

Ottolenghi doet het in zijn spruitjes, Nigel Slater roert het door zijn pasta en wij bedachten er een tijd geleden een goddelijke mayonaise mee (en meng het eens door je zelfgemaakte brooddeeg). Zwarte knoflook is dus een erg veelzijdig ingrediënt om in huis te hebben en je hebt er alle baat bij om ‘es een voorraadje aan te leggen. Dat kan op deze manier.

Zwarte knoflook in een notendop

Even op een rijtje: wat is zwarte knoflook ook al weer? Hoewel je misschien zou vermoeden dat het om een knoflooksoort gaat is dat niet het geval. Zwarte knoflook is in feite gefermenteerde witte knoflook.

Door die fermentatie wordt de knoflook dus zwart en krijgt hij een smeerbare plastecine-achtige textuur. Nog interessanter is zo mogelijk de smaak: die wordt veel subtieler dan gewone knoflook en smaakt lichtzoet (denk aan een rozijn-achtige smaak) met tonen van bouillon én natuurlijk knoflook. Su-per-lekker.

Zelf zwarte knoflook maken

Hoewel je zwarte knoflook tegenwoordig in de meeste grote supermarkten kunt kopen (check de verkoopadressen via zwarteknoflook.nl), zijn wij natuurlijk geïnteresseerd in de vraag of je ‘t zelf zou kunnen maken.

Via TheKitchn ontdekten we dat dat kan! De beste methode is met behulp van een rijstkoker. Hoe gaat dat?

  • Verwarm je rijstkoker tot 50 graden (of maximaal tot 85 graden – meet dit zo nodig met een kookthermometer)
  • Verpak twee bollen knoflook individueel in folie en plaats ze in de rijstkoker
  • Dek ook de bovenkant van de rijstkoker af met folie
  • Laat 8 dagen afgedekt staan. Dit is belangrijk om het vocht in de knoflook te houden.
  • Haal op dag 9 de knoflook uit de rijstkoker en pel de knoflooktenen. Bewaar ze koel (bijvoorbeeld in een glazen weckpotje).

Tip: zet de rijstkoker in een ruimte waar je niet dagelijks komt (zoals een garage of een kelder). Knoflook is heerlijk, maar we weten allemaal dat een knoflookgeur in je huis niet bepaald sexy is…

Meer toffe kookprojecten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.