Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 8 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

Culy ontdekt… Sichuanese hotpot bij je thuis bezorgd met HOT&HOT

Chinese hotpot – oftewel Chinees fonduen – is hot! En bij HOT&HOT is ‘ie wel héél hot. Zij serveren je de heetste keuken van China: de Sichuanese. En die Sichuanese hotpot kun je nu ook afhalen of bij je thuis laten bezorgen. Culy probeerde het uit.

HOT&HOT

Restaurant HOT&HOT zit al in Rotterdam (Blaak & Meent) en in Amsterdam (aan het Museumplein en de Zeedijk). Ze hopen binnenkort ook een vestiging in Utrecht (Leidsche Rijn) te openen. Vanaf 2018 besloten eigenaren Miss. Mo en Mr. Zhong dat het tijd was om de authentieke smaken van de Chinese keuken te introduceren in Nederland. En in het bijzonder: die van Sichuanese hotpot.

Mr. Zhong buigt zich over de grote collectie rauwe ingrediënten voor de hotpot en de bouillon (daarbij zou hij ook nog eens een kei zijn in architectuur en design). Miss Mo. barst dan weer van de ervaring in de horecawereld. In 2009 opende ze al haar eerste restaurant.

Hotpot thuis HOT and HOT
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De keuze is reuze

Bij HOT&HOT staan er meerdere heerlijke gerechten op het menu, maar wij komen vandaag voor één specifiek gerecht: hotpot! Je kunt je daarbij een ongeluk kiezen uit bijvoorbeeld de soorten basissoep, of je één, twee of drie bouillons tegelijk wil, allerlei soorten vis, groenten en vlees (waaronder voor de liefhebber ook een ruime selectie spannend orgaanvlees, wat traditioneel is voor die keuken), en zelfs zes soorten noodles.

En als het goed is, dan komt de filosofie van HOT&HOT via je smaakpapillen naar binnen: een scala aan smaken en combinaties, zoals hot & spicy en umami, mals, krokant en zacht, fris en stevig.

Daarbij is hotpotten natuurlijk een op en top sociaal gebeuren: je zit samen gezellig rond zo’n pan hete, dampende soep en gaart met je chopsticks het ene na het andere lekkere hapje in de bouillon. Vanwege de lockdown nu dus even thuis, met het afhaal- en bezorgconcept van HOT&HOT.

Thuis hotpotten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Culy ontdekt… thuis aan de hotpot

De pret is er niet minder om, zo ontdekken we als we een scala aan bakjes thuis krijgen afgeleverd. Inclusief de hotpot (fonduepan), want die kun je erbij huren. Omdat Chinees nieuwjaar voor de deur staat (12 februari van dit jaar), testen we de limited edition Beef Bone Hot Pot die voor die gelegenheid is bedacht. Extra bijzonder: je krijgt die gratis (!) geleverd bij bestellingen vanaf € 60,- euro.

2021 is het jaar van de os, dus is er gekozen voor een bouillon getrokken van runderbotten en allerlei soorten rundvlees. Denk aan ossenstaart, runderpees (spannend!), brisket, ribben, Australische Wagyu short ribs, en rundvleesballetjes. Daarnaast worden er allerlei groenten bij geleverd, zoals wortel, daikon, bamboe, paddenstoelen, plakjes aardappel en tomaten.

Beef hotpot
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

We willen niet dood

Naast de runderbouillon krijgen we een milde paddenstoelenbouillon en de klassieke spicy bouillon die ons gevaarlijk vurig en felrood toelacht en die acht uur heeft opgestaan. We mochten van tevoren aangeven hoe pittig we die wilden hebben: little, middle of super. We houden wel van pittig, maar willen niet dood, dus kozen we voor middle (lafaards die we zijn).

Een traditionele hotpot (fonduepan) heeft twee vakken. De klassieke pittige bouillon gaat in het ene vak, de paddenstoelenbouillon in de andere. Zo kun je afwisselen tussen in de fik staan en afkoelen.

De derde bouillon – in dit geval runderbouillon – is bedoeld om de bouillons na 15 of 20 minuten hotpotten aan te vullen, anders zouden ze inkoken en erg zout worden.

Hotpot thuis / HOT and HOT
Bron Nancy van Batenburg voor Culy

Zó leuk om te doen

We pakken onze chopsticks erbij en gaan helemaal los. Per type ingrediënt staat in de beschrijving hoe lang je ze ongeveer moet garen. Wagyu hoeft bijvoorbeeld maar 15 seconden, de brisket 5 minuten. Wortelgroenten mogen 3 minuten, bladgroenten hoeven maar een minuutje. Kies ervoor om ze te garen in de milde bouillon, of de rode, pittige, waarin allemaal pepertjes vrolijk voorbijdrijven.

Na het fonduen dip je de gegaarde ingrediënten in de bijgeleverde sauzen voor nog meer smaak. Zo is er oestersaus, sesamolie en sesamsaus en zijn er toppings als knoflook, fijngesneden rode peper, bosui, gestampte pinda’s en sesam. Je kunt ze ook samen in een kommetje mixen om je eigen huisgemaakte saus samen te stellen.

Gelukshormonen

Meteen hebben we er veel lol in: wat vinden we het leuk om dit te doen! En heerlijk bovendien. De afwisseling in smaken van de bouillons (en o ja: de pittige is behoorlijk pittig, maar niet té), de texturen van de verschillende ingrediënten… het is allemaal een feestje. Zelfs de toch een beetje gevreesde ‘beef tendons‘ (pezen) blijken goddelijk. En ook de brisket is favoriet.

We zijn een hele avond zoet met het fonduen en bedenken dat we dit veel vaker moeten doen. Het is ook een riante portie: met gemak hadden er van deze grote hotpot-versie vier mensen kunnen eten. Na afloop voelen we de endorfine (gelukshormoon) door ons lijf stromen. Zouden dat dan toch die hete pepers zijn geweest?

Milk boba tea / bubble tea
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Bubble Milk Tea als toetje

Ook een aanrader: bestel als toetje bij je hotpot een heerlijke bubble tea van HOT&HOT. De ‘classic boba tea’ vinden we het lekkerst, maar de toffe paarse ‘sweet potato taro boba tea’ is ook een feestje om te ontdekken. Alleen al vanwege die kleur. Je kunt zelf aangeven bij je bestelling hoe zoet (of niet-zoet) je ze wil hebben.

De Beef Bone Hot Pot is verkrijgbaar van 10 t/m 18 februari (limited edition vanwege Chinees Nieuwjaar) Je krijgt ‘m gratis bij bestellingen vanaf € 59,95 (kleine versie) en € 119,99 (grote versie). Bestellen kan via de site van HOT&HOT. Kijk hier voor de actie met de Beef Bone Hot Pot. 

Meer over hotpot en fondue:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.