Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 26 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Op deze manier plakt vlees of vis niet meer aan je pan vast

Kies je voor vlees en vis in je gerecht, dan is het wel zo fijn als je er optimaal van kunt genieten. Het kan namelijk nog wel eens misgaan in het proces. Irritatie nummer 1 is misschien wel dat de proteïne aan je pan – zonder anti-aanbaklaag – vastplakt. Pak je het op de volgende manier aan, dan plakt je vlees of vis niet meer aan je pan vast.

En zal jouw stresslevel een stuk lager worden rond etenstijd.

Met deze tips plakt je vlees of vis niet meer aan je pan vast

Je verheugt je al de hele dag/week/maand op dat stukje vlees of vis. Wanneer je het voorzichtig in de pan legt en het tijd is om de boel om te draaien, gebeurt het – of beter gezegd: er gebeurt niks – want je krijgt het in de verste verte niet soepel van de pan af. Vastgeplakt dus. En misschien zelfs aangebrand. En weggooien, daar doen we niet aan. Wees dus voorbereid, en wel met deze tips.

Gietijzeren pan schoonmaken
Bron: Pixabay

De voorbereiding

De aandacht die je schenkt aan het stukje vlees of vis, heeft ook tijdens de voorbereiding een belangrijke rol. Let daarbij dus op verschillende dingen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het op tijd uit de koeling haalt waardoor het de mogelijkheid krijgt om op kamertemperatuur te komen. Ook belangrijk: gebruik altijd vet in de pan en wees niet zuinig met de hoeveelheid. Laat vervolgens de pan goed warm worden (gemiddeld tot hoog, ook zeker niet té warm).

Kipburger in smashburger-stijl
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De pan in

Zodra het vlees of de vis de pan raakt, zijn er twee kampen: de een beweegt het stuk héél rap even door de pan, de ander legt het meteen stil neer. Waar je ook voor kiest: laat het stuk erna sowieso met rust.

Geduld is dus het allerbelangrijkst, waardoor je de proteïne de tijd geeft om zich aan elkaar te binden in plaats van aan de pan. Het is een kwestie van wachten op die enorm lekkere maillardrecatie – want dat is het uiteindelijk allemaal waard. Kortom: het belangrijkste ingrediënt dat je nodig hebt, is geduld.

Meer kooktips:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.