Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 4 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Met deze tip bak je de romigste eieren denkbaar

Het veelzijdige karakter van eieren blijft ons verrassen. Want dachten we even dat we alle bak- kook- en pocheertechnieken wel kenden, kwam Food52 plotseling met een methode die we nog niet kenden. En als je weet dat je met die methode de romigste eieren denkbaar creëert, dan lees je maar beter even mee.

Dit heb je nodig voor de romigste eieren denkbaar

Het enige wat je nodig hebt zijn eieren, een anti-aanbakpan en… verse room. Juist: geen olie, geen boter. Hoe dat kan? De room scheidt zichzelf in butter fat en butter milk. Dat eerste maakt dat de eieren zullen karamelliseren, het tweede element stoomt de eieren.

Wat dat voor resultaat geeft? Perfect gestold eiwit (door het stoomeffect) en een knapperige, nootachtige onderkant. Zijn je spiegeleieren vaak óf te hard gebakken óf juist nog te lopend, dan omzeil je dat scenario vanaf nu met deze techniek.

Zo ga je aan de slag

Eens testen? Goed idee. We herhalen nogmaals dat deze techniek enkel werkt met een pan met anti-aanbaklaag, wees dus niet te rebels en negeer dit advies niet. Verder kun je je aan de volgende stappen houden:

  1. Zet je anti-aanbakpan op een koud vuur.
  2. Bedek de bodem van de pan met een dunne laag slagroom met een hoog vetpercentage en breng op smaak met zout en peper en voeg de eieren toe.
  3. Nu pas zet je je vuur aan: op medium-hoge temperatuur. Laat de hitte zijn werk doen om de slagroom te scheiden in melk en boterdeeltjes.
  4. Vanzelf zul je zien dat het eiwit begint te stollen. Zijn ze mooi gaar? Haal de pan van het vuur en zet er nog een minuutje een deksel op.
  5. Schep de eieren uit de pan. Als het goed is heb je nu een spiegeleitje met een perfect gekaramelliseerde onderkant, perfect gestolde – en met een laagje room bedekte – eiwitten en met een stevige maar lopende eidooier. DAT WIL JE.

En het goede nieuws? Je kunt dit principe ook toepassen op andere ingrediënten: van vlees en vis tot stukjes fruit.

Meer met eieren?

Food52

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.