Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 19 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Met deze tips wordt jouw aangebrande pan weer zo goed als nieuw

Of je nu popcorn popt in een pannetje of even vergeet in je bechamelsaus te roeren: sommige dingen branden nu eenmaal extreem snel aan. Niet jouw schuld, wel heel vervelend. Maar wat doe je met een pan waarin zo’n viezig zwart laagje is aangekoekt? Zo kun je een aangebrande pan schoonmaken!

Maar o ja: voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. ;-)

Aangebrande pan schoonmaken: heel veel weken

Je kunt proberen wat je wilt, maar sommige aangekoekte stukjes gaan er alleen maar af als je een laagje water in je pan laat staan. Da’s dan ook de eerste stap bij het schoonmaken van een aangebrande pan. Hiervoor kun je het beste heel heet water gebruiken, dat je een aantal uur in de aangebrande pan laat staan. Dat werkt bijvoorbeeld top met aangebrande karamel.

Weken met soda, azijn, citroensap of een vaatwastablet

In plaats van weken met water kun je echter ook andere dingen gebruiken. De combinatie van een schepje soda met warm water werkt bijvoorbeeld als een tierelier. Da’s ook niet zo gek: met soda kun je bijna alles schoonmaken. Laat even weken en schrob het vuil er dan zo uit.

Sommige mensen raden ook aan een beetje azijn met koud water in de pan te doen, of warm water met een (half) vaatwastabletje of een beetje citroensap te laten weken. Werkt soda niet, dan is dat het proberen waard.

Must read: Schoonmaakhack: zo maak je een pan met anti-aanbaklaag schoon

Weken met cola

Helemaal geen water gebruiken? Doe een laagje cola in je pan. Een beetje zonde van de frisdrank misschien, maar let’s be honest, het is zulke troep dat je er van alles mee kunt schoonmaken. Laat de cola even weken in je aangebrande pan en daarna zou het schoonboenen moeten lukken.

Niet gelukt? (Bijna) pure soda werkt ook

Je kunt natuurlijk een beetje soda oplossen in heel veel water, maar je kunt ook een klein beetje koud water en iets meer soda gebruiken. Meng die twee tot een soort pasta en smeer ze op de aangebrande stukjes. Een paar uur laten zitten en dan zou het krabben wél moeten werken.

Wees voorzichtig met de anti-aanbaklaag

Het is verleidelijk om heel hard te boenen met een schuursponsje, maar zelfs als dat lukt, wordt je pan er niet beter van. Er zijn in plaats daarvan speciale krabbertjes om de aangekoekte laag uit je pan te krijgen, of doe het gewoon met een zachte spons. Succes!

Makkelijke recepten die niet snel aanbranden

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.