Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 27 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Met deze tip maak je tomaten nog lekkerder (ideaal voor je BLT!)

De tomaat is misschien wel één van de meest ondergewaarde groenten – niet omdat ‘ie niet vaak gebruikt wordt, maar juist omdat ‘ie zo vaak gebruikt wordt zonder ‘m echt te waarderen. En dat terwijl tomaten ab-so-luut fantastisch kunnen zijn, mits van goede kwaliteit. Dan is een zelfs de meest simpele tomatensalade een feest voor de tong! Met deze tip maak je je tomaten nog lekkerder.

We zagen de tip bij Clare de Boer, die een eetdagboek bijhield in de New York Times. De Boer is mede-eigenaar én chef bij het fantastische King Restaurant in New York.

Tomaten lekkerder maken met rodewijnazijn

Dé tip van De Boer om tomaten lekkerder te maken? Marineer je tomaten kort in een mix van een scheutje rodewijnazijn, wat (goede) olijfolie en zout. Dit brengt het zoetje in je tomaten naar voren.

Culy Homemade: in kurkuma-boter gebakken toast met tomatensalade

Zelfs tomaten die nog niet helemaal rijp, en dus een stuk minder zoet zijn, worden zo hartstikke lekker. Of, zoals ze zelf schrijft: “Een fantasie van San Marzano”, waar de lekkerste tomaten vandaan komen.

Haar man maakt de lekkerste BLT’s met deze tomaten. De rodewijnazijn trekt ook een klein beetje in het brood, dat daardoor minder droog smaakt.

Til je BLT naar een hoger niveau

De lekkere tomaten zijn stap één in het maken van een perfect BLT, maar ook de B en de L in de sandwich moeten natuurlijk fantastisch zijn. Voor een BLT werkt ontbijtspek bijvoorbeeld vaak beter dan de bacon in de supermarkt, omdat dat wat dikker is.

Zo maak je een BLT sandwich nóg lekkerder

Vergeet ook geen aandacht te besteden aan je brood. Van zuurdesem tot spelt of mais: de mogelijkheden zijn eindeloos én compleet afhankelijk van je eigen smaak. Wel zouden we er zelf voor kiezen om brood van de bakker te gebruiken – da’s toch altijd net wat lekkerder dan een supermarktexemplaar.

O, en probeer je brood eens in de pan te grillen in plaats van in het broodrooster, met een beetje olijfolie. Succes gegarandeerd!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.